UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть покарати Асада, але вступати у війну не варто - Bloomberg

Вашингтону не варто повторювати помилки, зроблені в Афганістані і Іраку.

Нещодавній авіаудар США і союзників по сирійських складах хімічної зброї був виправданий, правильно розрахований і ефективно виконаний. Але Башар Асад досі при владі, Росія і Іран досі його підтримують, підтримувані Америкою опозиціонери в позиції оборони, а мирні переговори під егідою ООН нікуди не ведуть.

Дивлячись вперед, США і їхні союзники постають перед двома питаннями: як відповісти, якщо режим в Сирії знову застосує хімічну зброю і як не допустити, щоб семирічна громадянська війна скотилася до ще більшого хаосу чи появи нових терористичних груп на кшталт "Ісламської держави". Про це в редакційній статті пише Bloomberg.

Нікому не варто чекати, що Асад добровільно відмовиться від скоєння нових воєнних злочинів. Щодо хімічної зброї, він зробив паузу майже на рік після того, як США завдали удар по сирійській авіабазі у відповідь на застосування отруйного газу минулої весни. Він вочевидь не має докорів сумління, скоюючи звірства проти власного народу. Наступного разу, якщо такий буде, США і союзники повинні відреагувати значно суворіше.

Що відрізняє хімічну зброю? Вона - це жорстоке і кошмарне застосування сили, націленого більше на вселяння страху, ніж на досягнення певних військових цілей. На додачу її заборонено використовувати вже майже століття. А отже застосування хімічної зброї - це випробування міжнародної рішучості з розрахунком на безкарність.

Сирія пообіцяла США ще в 2013 році, що вона знищить всі запаси хімічної зброї. Але вона знехтувала цим зобов'язанням. Коли режими, такі як в Сирії, Ірані і КНДР роблять обіцянки, вони можуть не мати намірів насправді їх виконати. Але вони повинні розуміти, що за це їм загрожують серйозні наслідки.

"Відповісти на сирійські провокації в інтересах безпеки США і їхніх союзників. А от повалення режиму Асада - ні. Америка вчинить нерозумно, якщо в Сирії візьме на себе такі ж зобов'язання, як вона взяла в Афганістані і Іраку після теракту 11 вересня. Трампу не варто виводити 2 тисячі американських солдатів з Сирії, поки триває війна проти "Ісламської держави". Але довгострокової американської присутності чи спроб державотворення бути не повинно", - йдеться в статті.

Видання зауважує, що США варто продовжити допомагати союзникам у громадянській війні, таким як курди і загони "Сирійських демократичних сил", зброєю, тренуваннями і логістичною підтримкою. Але Вашингтон не повинен воювати за них чи йти на ризик початку великого військового конфлікту проти російських сил.

У суботу, 14 квітня, лідери трьох країн - США, Франції і Великої Британії - виступили із заявою про початок військової операції в Сирії. Удари вирішили завдавати по об'єктах, які підозрюють в причетності до виготовлення хімічної зброї.

Приблизно через годину було оголошено про завершення першої хвилі ударів по Сирії, однак в Пентагоні не відкидають можливість їхнього повторення. Росію про початок атаки на Сирію Сполучені Штати не попередили.

Операція в Сирії стала відповіддю на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення. Остання атака 7 квітня забрала життя близько 70 осіб, більшість із яких жінки та діти.

Детальніше про ракетні удари по Сирії через хіматаку в Думі читайте в матеріалі DT.UA "Авіаудари по Сирії: що відомо про подію".