UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, Катар і Єгипет наполягають на переговорах з Ізраїлем та ХАМАС для фіналізації угоди про припинення вогню 

Переговори пропонують провести в Досі або в Каїрі.

США, Єгипет і Катар у четвер, 8 серпня, закликали Ізраїль і ХАМАС до проведення переговорів 15 серпня, щоб фіналізувати угоду про припинення вогню в Секторі Гази та звільнення заручників. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США та союзники закликали Іран та Ізраїль не загострювати конфлікт. Вашингтон продовжить підтримку Єрусалима — Блінкен

Три країни, які намагалися виступити посередниками в укладенні угоди, оголосили в спільній заяві, що переговори можуть відбутися або в Досі, або в Каїрі.

"Рамкова угода вже на столі, залишилося домовитися лише про деталі її реалізації. Не можна більше гаяти часу і вже немає виправдань для будь-якої сторони на подальші затримки. Настав час звільнити заручників, розпочати припинення вогню та імплементувати цю угоду”, - йдеться у спільній заяві.

Три країни також запропонували представити "остаточну проміжну пропозицію", яка вирішить питання, що залишилися.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські представники будуть присутні на переговорах. Метою, за його словами, є "остаточне узгодження деталей і реалізація рамкової угоди".

ХАМАС поки не коментував пропозицію. 

Заява трьох країн стала частиною зусиль, спрямованих на початок переговорів на тлі побоювань щодо можливого розширення конфлікту в регіоні за участю Ірану після вбивства високопоставлених членів бойових угруповань ХАМАС і “Хезболла”.

Високопоставлений представник американської адміністрації припустив, що не варто очікувати підписання угоди до наступного тижня, зважаючи на серйозні проблеми, які включають послідовність посередництва між ХАМАС та Ізраїлем. Американський чиновник також сказав, що ця заява не мала на меті вплинути на Іран, але будь-яка ескалація може поставити під загрозу надію на укладення угоди між Ізраїлем і палестинським угрупованням.

Читайте також: Іран може відмовитися нападати на Ізраїль. США вже не очікують атаки найближчим часом – Politico

Ситуація на Близькому Сході продовжує загострюватися й існує ризик неконтрольованого сповзання у вир великої регіональної війни. Свої міркування щодо цього в статті “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?” виклав Ігор Семиволос.