UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і Південна Корея домовилися про п'ятирічний план розподілу оборонних витрат — Reuters

Робота над новою угодою завершилася після восьми раундів переговорів.

Сполучені Штати та Південна Корея сьогодні погодили новий п'ятирічний план розподілу витрат на утримання американських військ у Південній Кореї, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Південної Кореї та Державного департаменту США. Країни домовилися збільшити витрати на оборону на 8,3% до 1,13 мільярда доларів у 2026 році, інформує Reuters.

Читайте також: Південна Корея може передати Україні зброю, якщо КНДР передасть РФ високоточне озброєння – ЗМІ

Приблизно 28 500 американських військових перебувають на території Південної Кореї з метою стримування ядерної загрози з боку Північної Кореї. Південна Корея почала брати на себе витрати, пов'язані з розміщенням американських військ, починаючи з початку 1990-х років; ці витрати включають оплату праці місцевих працівників, будівництво військових об'єктів та іншу логістичну підтримку.

Міністерство закордонних справ Південної Кореї також повідомило, що зростання витрат на спільне фінансування в 2026 році, яке становить 8,3%, є більшим у порівнянні із середнім річним підвищенням на 6,2% за останні п'ять років. Це зростання враховує підвищені витрати на утримання та додатковий персонал, що працює на місцях.

Читайте також: Японія та Південна Корея отримують сигнали від Трампа, що політика Байдена в регіоні буде продовжена – Reuters

Нагадаємо, що американські та південнокорейські війська провели масштабні навчання, спрямовані на посилення їхньої спільної обороноздатності проти Північної Кореї, яка знову звинуватила Вашингтон і Сеул у відпрацюванні вторгнення.  В останні роки країни розширюють і вдосконалюють свою підготовку, щоб впоратися із загрозами з боку Північної Кореї.