UA / RU
Підтримати ZN.ua

США готуються добувати ресурси на Місяці без участі Росії

США готують угоду про видобуток ресурсів на Місяці в рамках міжнародного законодавства

Договір повинен отримати назву Artemis Accords ("Угоди Артеміди") на честь місячної програми США Artemis. Він передбачатиме створення "зон безпеки" навколо майбутніх баз на Місяці для "запобігання шкоди або втручання з боку країн-конкурентів або компаній, що працюють в безпосередній близькості", повідомляє Reuters.

У ньому також будуть прописані правила в рамках міжнародного законодавства, які дозволять компаніям, що ведуть видобуток на Місяці, встановлювати права власності над цими ресурсами.

Джерела заявили агентству, що мова не йде про встановлення США і їх союзниками суверенітету над певними територіями на Місяці.

"Це не якісь територіальні претензії. Ідея полягає в тому, що, якщо ви наблизитеся до району, де хтось веде діяльність, і вони оголосили про встановлення навколо нього зони безпеки, вам потрібно буде заздалегідь встановити з ними контакт, провести консультації і вирішити, як ви можете забезпечити безпеку для всіх", – заявило джерело, яке говорло на умовах анонімності.

Проект поки не був представлений союзникам США, однак у найближчі кілька тижнів Вашингтон планує офіційно розпочати переговори з Канадою, Японією та країнами ЄС, а також з Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Читайте також: Місяць виявився набагато старшим за передбачуваний вік

При цьому на початковому етапі Росії серед партнерів не буде, в тому числі через позицію Пентагону. Військове відомство стурбоване "загрозливими" маневрами російських супутників, тому виступає проти підключення до проекту Москви.

Раніше, у травні США і Space X почнуть спільні польоти в космос. Астронавти NASA вирушать до Міжнародної космічної станції на ракеті Falcon 9.

Також, NASA назвало дату першого пілотованого запуску Crew Dragon. Корабель має доставити на станцію двох астронавтів NASA – Дугласа Херлі і Боба Бенкена.