UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спроби Трампа зміцнити альянс з Саудівською Аравією можуть йому нашкодити – The Economist

У країн є спільні інтереси, але вони не поділяють фундаментальні цінності.

Колишній президент США Барак Обама докладав багато зусиль, щоб домогтися прихильність Саудівської Аравії. Він відвідував королівство чотири рази – більше, ніж будь-хто з його попередників. Під час його президентського терміну Америка продала саудитам зброї на 112 мільярдів доларів і надала розвіддані і паливо для їх військової кампанії проти єменських повстанців хуситів. Тим не менш Обама залишив посаду в напружених відносинах з Саудівською Аравією. Королівство не вітало його азіатську стратегію і спробу знизити напруженість з Іраном. Але насамперед воно не поділяло ентузіазм Обами щодо Арабської весни. Якби президент Трамп проаналізував проблеми, які виникали у його попередника, його прагнення зблизитися з саудитами могло б мати шанси на успіх, пише видання The Economist у свіжому випуску. Ігнорування цих проблем може піддати найстаріший близькосхідний альянс Америки серйозній кризі.

Обама справедливо називав американо-саудівські відносини "складними". У країн є спільні інтереси, в тому числі прагнення приборкати Іран. Але вони не поділяють фундаментальні цінності та політичні традиції. Саудівська Аравія – абсолютна монархія, що обезглавила 48 осіб за перші чотири місяці цього року, і яка нещодавно задушила і розчленувала оглядача The Washington Post у своєму консульстві в Стамбулі. Америка – найдавніша в світі демократія.

Наслідки вбивства Хашоггі, майже напевно здійсненого за наказом наслідного принца королівства Мухаммеда бін Салмана, будуть значними. Двопартійні зусилля в Сенаті щодо засудження кронпринца йдуть урозріз із амбіціями Трампа по зближенню з королівством. Адміністрація президента, зокрема особистий ручний принц Трампа, його зять Джаред Кушнер вважає, що, спонукаючи бін Салмана до розвитку відносин з Ізраїлем, його можна буде використовувати, щоб переконати палестинців сісти за стіл переговорів. Заохочуючи антиіранські настрою кронпринца, він сподівався посилити тиск на режим у Тегерані. Трамп, який здійснив свою першу закордонну поїздку до Ер-Ріяду, крім іншого, зациклений на обіцянках, які тоді йому дали саудити, про надання мільярдних інвестицій в США. Сенат, очолюваний республіканцями Ліндсі Грем і Марко Рубіо, які зазвичай беруть бік президента, не був вражений такими заявами.

Рубіо передбачив, що вбивство Хашоггі "рознесе" близькосхідну стратегію Трампа. Подальші спроби Трампа заперечувати відповідальність бін Салмана за вбивство журналіста, що суперечать з даними американських спецслужб, тільки сильніше розлютили Конгрес.

Ситуація нагадала багатьом республіканцям відмова Трампа покласти на президента РФ Путіна відповідальність за кібератаки з метою втручання в американські президентські вибори.

Але трагедія, принаймні, показала, наскільки реальним був план адміністрації по Близькому Сходу. Мухаммед бін Салман непередбачуваний. Ідея про те, що шлях до близькосхідного світу лежить через Ер-Ріяд – нездійсненна мрія. Навіть диктатори стурбовані громадською думкою, а населення Саудівської Аравії виступає проти компромісу з Ізраїлем.

Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того, як увійшов у будівлю консульства Саудівської Аравії в Стамбулі для отримання документів, що підтверджують згоду першої дружини на другий шлюб. 19 жовтня Ер-Ріяд визнав факт вбивства Джамаля Хашоггі в будівлі консульства в Стамбулі. Влада Туреччини має аудіо - і відеодокази того, що журналіста катували, а потім убили на території консульства. Докази були передані США та ряду інших країн.

Детальніше про міжнародні наслідки справи Хашогги читайте в матеріалі Миколи Замікули "Зникнення журналіста" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".