UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа "Білого легіону" у Білорусі розвалилася

З 27 по 30 червня на свободу вийшли останні 15 "легіонерів", що залишалися у СІЗО.

Так звана "справа Білого легіону", в рамках якої в Білорусі навесні цього року за підозрою в підготовці масових заворушень і створенні незаконного збройного формування було затримано 35 осіб, практично розвалилася.

Про це у своїй статті для DT.UA пише білоруський журналіст Ігор Ілляш. За його словами, з огляду на серйозність висунутих обвинувачень і масштаби пропагандистської кампанії у держЗМІ, всі були впевнені, що "легіонери" будуть позбавлені волі надовго. Однак незабаром фігурантів справи почали випускати на волю.

"Фігурантів справи поступово випускали під підписку про невиїзд, і вже до кінця травня під вартою залишалося менше ніж половина затриманих. На початку червня звільнені "легіонери" почали отримувати повідомлення, що кримінальне переслідування стосовно них припинено", - йдеться в статті.

Ілляш вказує, що КДБ Білорусі визнав найкращим для себе просто позбутися від "бойовиків": 13 червня справу про масові заворушення було закрито, а справу про НВФ передано до Слідчого комітету. СК, у свою чергу, не знайшов підстав тримати фігурантів справи під вартою.

З 27 по 30 червня на свободу вийшли останні 15 осіб, що залишалися у СІЗО. У тому числі був звільнений Мирослав Лозовський - той названий "лідер змовників", в машині якого при арешті нібито знайшли автомат Калашникова.

На даний момент 16 осіб залишаються в статусі обвинувачених у справі про НВФ - вони знаходяться під підпискою про невиїзд і нерозголошення.

Як вказує автор, тепер мало хто вірить, що справа дійде до суду: ніхто не став би звільняти з-під варти "бойовиків", якщо б серйозно планував посадити їх на лаву підсудних.

Ілляш допускає, що після того, як весняні протести в Білорусі були придушені, білоруський лідер Олександр Лукашенко зрозумів, що справа "Білого легіону" може принести дуже багато проблем. Про долю "легіонерів" постійно говорили західні дипломати: ставало очевидно, що заарештованих в Євросоюзі напевно визнають політв'язнями, що перекреслить всю роботу Мінська по налагодженню стосунків з Заходом.

Автор також допускає, що для Лукашенка було важливо випустити "легіонерів" до початку літньої сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка цього року вперше проходить у Мінську.

Нагадаємо, арешти у справі "Білого легіону" почалися в розпал протестів проти "податку на дармоїдство", які охопили Білорусь цієї весни. 21 березня під час робочої поїздки до Могильова Олександр Лукашенко заявив про десятки "бойовиків", які нібито тренувалися в таборах в районі Бобруйська і Осиповичей, а також в Україні.

В кінці березня в Білорусі затримали кілька десятків активістів, щодо яких КДБ порушив справу про підготовку масових заворушень, а в подальшому – і про створення НВФ. Затримані були активісти "Білого легіону" на чолі з Мирославом Лозівським, а також "Молодого фронту" на чолі з Дмитром Дашкевичем.

Білоруські силовики стверджували, що у затриманих, крім зброї та вибухових пристроїв, нібито була знайдена атрибутика "Азова" та УНА-УНСО.

Тим часом державна преса звинувачувала затриманих у багаторічній конспіративній роботі з повалення режиму Лукашенка, у підготовці "фашистського перевороту" і навіть у намірі використовувати терористів-смертників.

Детальніше про справу "Білого легіону" у Білорусі читайте в статті Ігоря Ильяша "Чому Лукашенко відступив?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".