UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецслужби Швеції вважають Росію найбільшою загрозою для країни

Війна РФ проти України докорінно змінила ситуацію з безпекою.

Росія становить серйозну загрозу для безпеки Швеції і стає все більш агресивною у своїх діях. Про це заявила поліція безпеки країни, повідомляє Reuters.

«Росія наразі є найбільшою загрозою (для Швеції). Дії режиму непередбачувані і він схильний до великих ризиків», - йдеться в заяві.

Служба безпеки також зазначила, що війна РФ проти України докорінно змінила ситуацію з безпекою, і Росія тепер становить військову загрозу в безпосередній близькості від Швеції, а також загрозу внутрішній безпеці країни.

«Росія вважає Швецію частиною Європи, НАТО і колективного Заходу, і це збільшує загрозу для Швеції», - заявив на прес-конференції голова контррозвідки країни Даніель Стенлінг.

Спецслужби Швеції також зазначили, що Китай та Іран є двома іншими найбільш помітними загрозами для держави, і що обидві країни співпрацюють з Росією.

«Іноземні держави витрачають величезні ресурси на незаконне придбання передових технологій у Швеції», - йдеться у заяві.

Читайте також: Фінляндія готова вступити в НАТО без Швеції, якщо Туреччина не ратифікує заявку Стокгольма  

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ в НАТО минулого року після того, як були стурбовані вторгненням Росії в Україну. Лише дві з 30 країн Альянсу - Угорщина і Туреччина, ще не ратифікували їхні заявки. Ратифікація з боку Угорщини розглядається як формальність і очікується найближчим часом.

Туреччина висунула суттєві заперечення проти вступу північних країн до Альянсу, посилаючись на їхню підтримку курдських угруповань, які вона розглядає як терористичну загрозу. Анкара призупинила переговори після протестів у Стокгольмі, під час яких активісти спалили Коран.

Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО, водночас ставлення до Фінляндії щодо цього питання позитивне.