UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецслужби Китаю проходять «масштабну чистку» — The Economist 

Сі Цзіньпін хоче очистити свої лави від корумпованих і нелояльних.

Для багатьох членів органів внутрішньої безпеки Китаю настали тривожні часи. 27 лютого Комуністична партія оголосила про початок довгоочікуваної «чистки» своїх лав. Це, за словами представників влади, передбачає покарання усіх тих, кого вважають корумпованими або недостатньо лояльними до партії та її лідера Сі Цзіньпіна. Китайський лідер, імовірно, замислюється, наскільки надійною є життєво важлива опора його партії, особливо на тлі загострення конкуренції із США, пише журнал The Economist.

Підконтрольні державі ЗМІ описали цю «чистку» як найбільшу подібну кампанію з кінця 90-х років у системі внутрішньої безпеки, що включає поліцію, спецслужби та судову владу. Кампанія, як очікується, буде тривати близько року. Метою є забезпечення того, щоб ці відомства були "абсолютно лояльними та надійними".

Прогнозується, що кампанія буде подібна до тієї, яку свого часу проводив Мао Цзедун - колишній лідер комуністичного повстання, він влаштував широку і жорстоку чистку лав партії, щоб зміцнити свій контроль. Це означає, що «полетить багато голів», оскільки партія намагається очистити апарат безпеки, вилікувати його від «хронічної хвороби» та переконатись, що він залишається лояльним.

Примітно, що така кампанія вважається необхідною. Після того, як Сі Цзіньпінь зайняв посаду лідера Китаю в 2012 році, він розпочав найжорсткішу за останні десятиліття боротьбу з корупцією в країні. Були покарані сотні тисяч чиновників, у тому числі представники спецслужб. Одним із них був колишній член Постійного комітету Політбюро Чжоу Юнкан.

До того, як Сі Цзіньпін прийняв владу, Чжоу контролював фактично весь правоохоронний апарат. У 2015 році його засудили до довічного ув’язнення за корупцію та розголошення державної таємниці. Пізніше деякі китайські чиновники стверджували, не повідомляючи деталей, що Чжоу також брав участь у "політичних змовах". Поширена думка, що він був противником Сі Цзіньпіна. 3 лютого партійні слідчі заявили, що поліція не змогла ліквідувати "згубний вплив" Чжоу в правоохоронних силах і не дотримувалася лінії партії.

Протягом останніх кількох місяців антикорупційне відомство партії захопило кількох високопоставлених силовиків. Серед них колишній керівник поліції Шанхаю Гонг Даоан та один із заступників міського голови. У серпні минулого року Гонг став третім поліцейським із високим посадовим званням, який підпав під розслідування з початку 2020 року. Наступного місяця Гонга звільнили з посади. 1 березня китайський уряд оголосив, що Гонга заарештували, а його справу передали прокурорам.

Звинувачення проти Гонга включають зловживання службовим становищем для просування власних ділових інтересів, корупцію, пов'язану із затвердженням призначень, зловживання службовим автомобілем та часте відвідування банкетів, що викликало питання відносно його неупередженості. Але «політичні» злочини Гонга перераховані першими: створення фракцій у межах партії та відсутність необхідної лояльності до партії та Сі Цзіньпіна. Такі звинувачення, ймовірно, будуть висловлені більшості керівників поліції під час подальшої кампанії «чистки». Лояльність силових відомств "безпосередньо впливає на позицію партії на чолі держави і збереження політичної стабільності", йдеться в офіційному звіті керівництва.

Перший етап «масової чистки» був оголошений ще в липні під час судових розслідувань у декількох місцевих підрозділах міліції, судах та прокуратурах, а також у двох тюрмах та одному місцевому бюро державної безпеки (в якому знаходиться спеціальна поліція, що займається «полюванням» на дисидентів та шпигунів). Відповідальним за цей експериментальний етап був старший службовець з питань безпеки Чень Ісінь. Ісінь вже давно «співпрацює» з керівництвом партії, зокрема, у лютому минулого року, в перші дні пандемії COVID-19, його відправили в Ухань, щоб допомогти стримувати масовий спалах хвороби в центрі міста. Ісінь вважає, що "освіта та покращення" сил безпеки є завданням "надзвичайної важливості". Він описав цю кампанію як "видалення отрути та бруду, щоб принести свіжу воду". Тоді поліція закінчувала трирічну кампанію боротьби проти злочинних банд та їхніх "захисних парасольок" в уряді. Правоохоронні органи викрили понад 14 700 злочинних груп. Але, на думку китайської влади, це не зуміло очистити поліцію.

Припускаючи, що нова кампанія «чистки» пройде за зразком минулорічних експериментів, учасники зможуть витратити приблизно місяць на вивчення тієї поведінки, яка від них очікується. Потім вони проведуть «самоперевірку» та будуть виявляти будь-які потенційні протиправні дії. Ці зізнання будуть порівнюватися з іншою інформацією, яка буде включати скарги представників громадськості. Спеціальні команди будуть відправлені з Пекіна для забезпечення належної роботи на місцевому рівні. Минулого року серед 16 тисяч осіб, які проходили подібну перевірку, понад 2 200 були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, у тому числі 39 особам було офіційно висунуто обвинувачення. Якщо покарання визначаються з однаковою швидкістю на національному рівні, то згідно з прогнозами, тисячі людей можуть потрапити до в'язниць, а сотні тисяч будуть покарані іншими способами.

Кампанія «масової чистки» може принести користь Сі Цзіньпіну. Наприкінці наступного року він буде головувати на з'їзді партії, який стане критичним моментом за період його керівництва. Згідно з традицією, Цзіньпін повинен буде піти з посади на цій події, прослуживши десять років генеральним секретарем. Але наразі китайський лідер не виявляє наміру покинути посаду. Крім того, китайські чиновники також не виявляють спротиву щодо продовження терміну перебування Сі Цзіньпіна на посаді. Можливо, контраст між відносно успішним контролем Китаю над коронавірусом та неузгодженою реакцією Заходу на пандемію зміцнили позицію Цзіньпіна. Але, посилюючи контроль над службами безпеки, він стане ще більш упевненим у тому, що ніхто не наважиться йому протистояти, резюмує видання.

Читайте також: Китай мобілізує свої сили на тлі загострення конкуренції із США — The Washington Post

В ковідному світі мильні бульбашки хай-теку неконтрольовано зростають, як і ціна біткоїна, але посилюється і відчуття тривоги, що рано чи пізно ці бульбашки вибухнуть під власним тиском, і нічим не забезпечена ліквідність знищить і ринок, і долар разом із ним. Причиною цього може стати не тільки повернення світової економіки до «нормального» функціонування. Справа у тому, що в хай-теку у США з’явився конкурент, і він досить специфічно ставиться до правил Волл-стріт. Цей конкурент — Китай. Уже немає жодного сумніву, що найближчими роками розгорнеться жорстке протистояння, і передусім — на рівні державних політик, за технологічне лідерство. Про «битву гігантів» на ще одному терені читайте в статті Сергія Корсунського «Холодна технологічна війна».