UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецоперація із затримання російської мафії в Іспанії: відомі фігуранти справи

У ході процесуальних дій заморожені активи на мільйони євро.

У четвер, 17 грудня, іспанська поліція затримала 23 підозрюваних у відмиванні грошей, пов'язаних з російськими злочинними угрупованнями. Незабаром місцеві видання опублікували подробиці діяльності зловмисників, які планували взяти під контроль ключові сектори економіки Іспанії, передає DW.

Відзначається, що Мітюрєв, який був посередником між росіянами і іспанськими бізнесменами і займався пошуком клієнтів, і  Хакимов, який відповідав за відмивання грошей, контролювали організацію в курортному місті Аліканте.

"Комерсант, який регулярно бував в Іспанії і має прямі відносини з мафіозними угрупованнями в своїй країні, що займаються вбивствами, вимаганням, торгівлею зброєю, наркотиками і людьми" Данилов вважається ключовою фігурою угруповання, проте поліції затримати його не вдалося.

Ще одним важливим персонажем, за версією журналістів, є адвокат Олексій Широков "років п'ятдесяти". Його юридична фірма була "чарівним офісом", здатним полегшити імміграційні процедури, такі як надання посвідки на проживання в Іспанії, завдяки його відносинам з затриманими агентами, які отримували за це плату і подарунки.

Відомо, що Широков нібито був сполучною ланкою з місцевою адміністрацією та політиками, оскільки, відповідно до джерел в поліції, був членом Народної партії в муніципалітеті Альтеа і передбачуваним лобістом. Як стверджують в ЗМІ, в розпорядженні Широкова був цілий арсенал зброї, хоча у нього був дозвіл тільки на спортивну стрільбу.

Четвертий затриманий - Жижин, відповідальний за створення комерційного фасаду, який дозволив би російському криміналу вкладати отримані незаконно гроші по всьому світу.

Крім росіян були затримані поліцейський і два гвардійці, два члена Ради безпеки (один в Бенідормі, другий - колишній в Альтеа), чиновники (особливо зі сфери міського планування) і кілька іспанських юристів, які були підставними особами.

Всі, крім Широкова і трьох його основних спільників, були звільнені до суду, вказується в публікації.

У поліції повідомили, що в ході 18 проведених обшуків в рамках цієї справи були виявлені 300 тисяч євро готівкою в сейфах, 1 мільйон євро на одному із заблокованих рахунків, шість одиниць короткоствольної зброї, дві бойові рушниці, автомат, снайперська гвинтівка з глушником і тисячі патронів різного калібру. Крім того, були знайдені віртуальні гаманці з криптовалютою, діаманти і 16 розкішних автомобілів.

В ході процесуальних дій заморожені активи на мільйони євро. Слідчим також вдалося з'ясувати, що всі бізнесмени, яких "консультував" Широков і його партнери, мали рахунки і сейфи в тому ж самому відділенні банку в Альто, де триває розслідування.

Читайте також: Босів італійської мафії випускають із тюрем через коронавірус

Напередодні іспанська поліція спільно з поліцейської службою Європейського союзу (Європолом) затримала 23 підозрюваних у відмиванні грошей, пов'язаних з російськими злочинними угрупованнями. Серед затриманих - вісім громадян Росії, двоє українців, по одному вихідцю з Казахстану і Алжиру, 11 громадян Іспанії.

Зловмисники планували взяти під контроль ключові сектори економіки Іспанії. Також підозрювані хотіли проникнути в держустанови, спираючись на допомогу юристів, держслужбовців, політиків, бізнесменів і комп'ютерних хакерів.

Злочинне угруповання контролювало дискотеки, ресторани і об'єкти нерухомості на іспанському узбережжі, давала великі хабарі.