UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники по НАТО збільшують оборонні бюджети на тлі перспектив повернення Трампа до влади в США

Країни Альянсу вже обговорюють заходи на випадок перемоги Трампа на виборах.

Очікується, що цього року рекордні 18 з 31 країни НАТО досягнуть цільового показника витрат на оборону, на якому наполягав колишній президент США Дональд Трамп. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Трампові нагадали, що НАТО захищало свого члена лише раз — після 11 вересня 2001-го

Європейські члени Альянсу витрачають більше для досягнення мети НАТО виділяти на оборону щонайменше 2% ВВП, заявив у середу, 14 лютого, генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. 

"Проте деяким членам Альянсу ще треба пройти певний шлях", - зазначив він, додавши, що країни НАТО "досягають реального прогресу".

Ці коментарі пролунали після того, як нещодавно Трамп заявив про те, що "заохочуватиме" Росію робити "все, що вона захоче" з членами НАТО, які порушують зобов'язання щодо витрат на оборону.

"НАТО вже 75 років здатне запобігти військовому нападу на будь-якого союзника по НАТО. Ми зробили це, тому що всі члени НАТО в будь-який час абсолютно чітко повідомляли, що ми готові захистити всіх членів Альянсу", - сказав Столтенберг, відповідаючи на запитання про коментарі Трампа.

"Ми не повинні залишати місця для прорахунків або непорозумінь Москві щодо нашої готовності, відданості та рішучості захищати усіх членів Альянсу", - додав він.

За словами Столтенберга, з часу узгодження зобов'язань про витрати у 2014 році європейські союзники і Канада виділили на оборону понад 600 мільярдів доларів. Минулого року європейські члени Альянсу і Канада продемонстрували безпрецедентне зростання на 11%, додав він.

За словами високопоставленого дипломата НАТО, перспектива повернення Трампа в Білий дім викликала серед членів Альянсу більш активні розмови про те, що Європа може зробити для того, щоб зберегти внесок США в трансатлантичну безпеку.

На додаток до збільшення оборонних витрат і допомоги Україні, союзники також повинні приділяти більше часу роботі над питаннями, які президент США вважатиме важливими, в тому числі політиці щодо Китаю, сказав дипломат.

Читайте також: Республіканці обговорюють з Трампом ідею перетворення допомоги Україні на кредит

Члени Альянсу також обговорюють, як поводитися з Трампом на самітах НАТО - тобто, як поєднувати лестощі і тверду позицію з ключових питань, додав він.

Збереження підтримки найбагатшого та найвпливовішого члена НАТО має вирішальне значення. Згідно з останнім річним звітом Альянсу, на США припадає переважна більшість оборонних витрат НАТО - приблизно 70% у 2022 році.

Країни Альянсу також шукають способи захистити допомогу Україні від впливу виборів у США та інших членах НАТО. За словами людей, знайомих з цим питанням, вони розглядають можливість надання НАТО як організації більш помітної ролі в координації підтримки Києва.

Одним з варіантів може бути збільшення ролі НАТО в контактній групі з питань оборони України. Як і у випадку з оборонними витратами, Альянс міг би відстежувати і надавати звіти про допомогу Україні. Раніше Альянс дистанціювався від цього, підкреслюючи, що це двосторонні пакети допомоги, щоб уникнути можливості бути потенційно втягнутим у ширшу війну з Росією.

Інституціоналізація підтримки з боку НАТО може стати сигналом відданості союзників Україні в довгостроковій перспективі в той час, коли російський президент Владімір Путін робить ставку на те, що він зможе дочекатися, коли Захід втомиться і послабить підтримку Києва, особливо на тлі того, що члени Альянсу навряд чи підуть далі узгоджених минулого року формулювань про те, що Україна приєднається до НАТО "коли союзники погодяться і будуть виконані умови".

Оголошене збільшення оборонних витрат країн Альянсу знаменує значний поворот з 2014 року, коли лише три члени НАТО досягли узгодженої мети.

Вторгнення РФ у Крим того року спонукало країни Альянсу почати змінювати тенденцію скорочення видатків на оборону, яка спостерігалась після холодної війни. Цей процес різко прискорився після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, особливо в Німеччині. Очікується, що вперше з часів закінчення холодної війни Берлін досягне цільового показника витрат на оборону у 2% ВВП цього року.

Читайте також: Глава Мінфіну США назвала «вихід Трампа з НАТО» загрозою для світової економіки

На тлі неодноразових погроз Трампа та зростання його шансів на перемогу на виборах президента США видання Politico проаналізувало, чи готова Європа боротися з агресією РФ самотужки, без допомоги Штатів.

На думку аналітиків, Європі, для того, щоб компенсувати десятиліття недостатнього інвестування у військову сферу і відновити промислову базу, знадобляться від п'яти до десяти років та величезні суми грошей.