UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні в Іракському Курдистані відбудеться невизнаний світовим співтовариством референдум про незалежність

Більшість світових лідерів закликали главу автономії скасувати референдум.

У понеділок, 25 вересня, в Іракському Курдистані відбудеться референдум про незалежність, мешканці якого мають вирішити, чи залишиться це державне утворення в складі Іраку чи стане самостійною державою. Голосування пройде в чотирьох провінціях, які входять до складу Іракського Курдистану - Дохук, Хавлер, Сулеймані і Халабджа. В них проживає 5,5 млн осіб.

Іракський Курдистан за угодою 1970 року користується широкою автономією, проте на цих територіях сильні ідеї повного відділення від Іраку.

"Ми не можемо жити разом з Багдадом, ми намагалися багато разів", - заявив у п'ятницю на передвиборному мітингу в Ербілі глава Іракського Курдистану Масуд Барзані.

За його словами, центральний уряд Іраку порушує конституцію країни, здатну налагодити партнерство з курдами, окрім того, Багдаду не вистачає демократії.

За словами Барзані, незалежний Курдистан має бути федеративною, парламентською і демократичною державою. На його думку, після референдуму має настати час для діалогу.

Раніше, федеральний суд Іраку заборонив владі Іракського Курдистану проводити референдум про незалежність регіону. Іракський прем'єр Хайдар аль-Абаді заявив про те, що він суперечить конституції Іраку, а його підсумки визнані не будуть.

Намір іракських курдів провести референдум розкритикували і іноземні держави. Зокрема, проти його проведення виступили Туреччина, Іран, ЄС та США.

Віце-прем'єр Туреччини Бекір Боздаг вважає, що глава Іракського Курдистану Барзані серйозно ризикує, плануючи провести референдум про незалежність регіону від Іраку.

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні теж закликала не проводити референдум про незалежність Іракського Курдистану.

"Європейський союз підтверджує тверду підтримку цілісності, суверенітету і територіальної цілісності Іраку. Односторонні дії, подібні до запропонованого референдуму, контрпродуктивні, і їх слід уникати", - заявила вона.

Читайте також: Доходи бюджету й економічне зростання: чи варто сподіватися на диво?

Білий дім також заявив про те, що США не підтримують проведення референдуму про незалежність Курдистану.

"Проведення референдуму на спірних територіях є надзвичайно провокаційним і дестабілізуючим ", - сказано в заяві Білого дому.

Влада Ірану повідомила про закриття повітряних коридорів в Іракський Курдистан напередодні запланованого на 25 вересня референдуму про незалежність автономії.