UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сноудену дозволили залишити транзитну зону "Шереметьєво"

За даними джерел російських ЗМІ, міграційна служба Росії приступила до розгляду прохання американця про надання йому притулку. Це дозволяє Сноудену залишити транзитну зону аеропорту "Шереметьєво", де він перебуває з 23 червня.

Федеральна міграційна служба Російської Федерації видала екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену довідку про розгляд прохання про надання притулку, яка дозволяє йому залишити транзитну зону аеропорту "Шереметьєво" з дозволу прикордонної служби, повідомило РИА Новости джерело у правоохоронних органах.

"Відповідна довідка видана Сноудену у день подання ним прохання про притулок. Цей документ дозволяє йому залишити транзитну зону "Шереметьєво", якщо не буде заперечень у прикордонної служби", - сказало джерело.

У прес-службі ФМС утримуються від коментарів.

За даними джерела "Інтерфаксу" у "Шереметьєво", Сноуден залишив кімнату відпочинку чергового персоналу у транзитній зоні аеропорту і забрав звідти свої речі, але саму зону поки не покинув. Знайомий з ситуацією співрозмовник агентства заявив, що американець вийде за межі "стерильної зони" у найближчі години після зустрічі з адвокатом Анатолієм Кучереною - очікується, що на зустрічі юрист передасть Сноудену довідку від ФМС.

Сноуден з 23 червня перебуває у транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво", яку не може покинути, оскільки американська влада анулювала його паспорт.

Нагадаємо, 30-річний американець Едвард Сноуден, який раніше працював технічним спеціалістом в ЦРУ і Агентстві національної безпеки, залишив США і на початку червня видав ЗМІ інформацію про секретні операції американських спецслужб і масштабне стеження за інтернет-користувачами і абонентами мобільного зв'язку, а також за дипломатичними місіями низки країн (у тому числі і європейських).

Влада США звинуватила Сноудена у крадіжці власності уряду та незаконному розголошенні таємної інформації і вимагає його видачі. Щодо кожного з обвинувачень комп'ютернику загрожує до 10 років в'язниці.

Сноуден знаходився у Гонконзі, але коли Вашингтон оголосив вимогу його екстрадиції, то попрямував транзитним рейсом (кінцевий пункт його подорожі точно невідомий) через Москву. Однак оскільки його американський паспорт був анульований, то з 23 червня Сноуден "застряг" у транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво".

12 липня він провів закриту зустріч з російськими правозахисниками, на якій, зокрема, сказав, що хоче попросити у РФ тимчасового притулку, поки не зможе полетіти в одну з країн Латинської Америки.

З проханням видати Сноудена Володимиру Путіну дзвонив навіть президент США Барак Обама, однак телефонна розмова не змінила позиції Москви у справі IT-фахівця. Російська влада неодноразово заявляла, що видача людини, яка позиціонує себе як правозахисника, країні, в якій зберігається смертна кара, неможлива.

16 липня американець направив офіційний запит про притулок у Росії. !zn