UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сноуден заявив, що приїхав до Росії без таємних матеріалів

Перед польотом до Москви Сноуден передав всі таємні документи журналістам, з якими зустрівся у Гонконзі. Публікувати матеріали домовилися частинами. Саме тому нові викриття продовжують з'являтися у пресі і зараз.

Екс-працівник американських спецслужб Едвард Сноуден заявив, що приїхав до Росії без таємних матеріалів. Про це повідомляє New York Times.

За словами Сноудена, він передав всі секретні документи, які йому вдалося отримати, журналістам, з якими зустрівся в Гонконзі, перед польотом до Москви, і не залишив копій собі. Він не взяв документи з собою, тому що це було б "не в інтересах суспільства", заявив Сноуден.

"Та і в чому б була унікальна цінність того, щоб особисто везти ще одну копію матеріалів?" - поставив риторичне питання Сноуден.

Він заявив, що стурбований захистом документів на території КНР у Гонконзі. За його словами, він добре знає розвідувальні можливості Китаю, оскільки працював у цьому напрямку під час перебування співробітником фірми, яка співпрацювала з АНБ США, і навіть викладав курс про протистояння китайській кіберрозвідці. "Шанс того, що росіяни чи китайці отримали документи, дорівнює нулю", - сказав він.

Раніше представники розвідувального співтовариства США висловлювали стурбованість тим, що інформація про роботу американських спецслужб могла потрапити до рук іноземних розвідок. За словами Сноудена, він раніше не говорив про відсутність у нього документів, побоюючись тиску спецслужб на журналістів, щоб запобігти публікації.

Нагадаємо, на початку червня колишній технічний фахівець ЦРУ Едвард Сноуден "злив" у пресу інформацію про те, що АНБ і ФБР вже кілька років мають прямий доступ до серверів таких компаній, як Microsoft, Apple, Google, Yahoo і Facebook, а також стежать за телефонними переговорами одного з найбільших мобільних операторів країни Verizon.

Пояснюючи мотиви свого вчинку, Сноуден зазначив, що вважає дії США грубим порушенням громадянських прав і недоторканності приватного життя.

Згідно з розкритими ним секретними відомостями, спецслужби у рамках програми PRISM збирають аудіо- і відеофайли, фотографії, електронне листування, документи і дані про підключення користувачів до тих чи інших сайтів, що дозволяє їм "протягом певного часу стежити за пересуваннями і контактами різних людей".

Оприлюднена інформація викликала у США величезний суспільний резонанс. Правозахисні організації і багато рядових американців побачили в цьому замах на свої громадянські права.

Владі США довелося визнати факт масштабного прослуховування абонентів мобільного зв'язку і стеження за користувачами Мережі. Президент Барак Обама був змушений пояснити, що збір даних про телефонні дзвінки та обмін посланнями в інтернеті здійснюється для того, щоб обчислювати і контролювати можливих терористів і їхніх спільників.

А голова Агентства національної безпеки Кіт Александер на тлі скандалу заявив, що стеження за американцями допомогло спецслужбам попередити "десятки потенційних терактів". !zn

Читайте також:

Спецслужби США назвали електронне стеження "благом для пересічних американців"

ФБР хоче "прослуховувати" весь інтернет - від Gmail та Skype до ігрових чатів