UA / RU
Підтримати ZN.ua

Смерті тисяч людей у Лівії під час останньої повені можна було уникнути: заява метеорологів

"Трагедія в Лівії підкреслює руйнівні та каскадні наслідки екстремальних погодних умов для нестабільних держав і демонструє необхідність раннього попередження про численні небезпеки, яке охоплює всі рівні влади та суспільства". Таку заяву зробив генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації проф. Петер Талас.

Читайте також: «Мені довелося вибрати: врятувати батьків чи сина» – ситуація під час землетрусу в Мароко

У відомстві визнають, що Національний метеорологічний центр Лівії справді випустив ранні попередження про цю екстремальну погодну подію, під час якої випали безпрецедентні рівні опадів (414,1 мм за 24 години на одній станції), що спричинило раптові повені та руйнування дамб. Проте попередження були видані щодо сильних опадів і повеней, але не стосувалися ризику, пов’язаного зі старінням дамб.

Читайте також: США сколихнуло торнадо: відео з наслідками вируючої стихії

"Фрагментація механізмів боротьби зі стихійними лихами та реагування на них, а також занепад інфраструктури посилили масштабність викликів. Політична ситуація є рушієм ризику, як ми зараз бачимо в багатьох країнах", - йдеться в повідомленні. 

Читайте також: Пожежі на Гаваях перевершили за смертоносністю цунамі 1961 року: відео з палаючого острова

Однак важливими факторами, які посприяли трагедії, у ВМО називають прогалини у системах спостереження метцентру країни. "Його ІТ-системи не функціонують належним чином, і існує хронічна нестача персоналу. Центр намагається функціонувати, але його можливості це робити обмежені". 

Трагедія підкреслює філософію ініціативи «Ранні попередження для всіх», спрямовану на підвищення точності та доступності прогнозів, заснованих на впливі, і забезпечення того, щоб вони охопили всіх і призвели до дій.