UA / RU
Підтримати ZN.ua

Слабка реакція на анексію Криму була помилкою, але Захід вивчив «урок» Путіна – Пахор

Неготовність Заходу дати консолідовану й болючу відповідь була сприйнята агресором як сигнал до вседозволеності.

Бездіяльність заходу 2014 року стала однією з причин нинішнього повномасштабного вторгнення Росії до України, вважає президент Словенії Борут Пахор.

«Я не очікував, що(президент РФ Владімір) Путін вторгнеться в Україну, я був здивований і розчарований. Розчарований, бо я дуже багато зробив, як президент, як прем'єр-міністр Словенії, щоб мати чудові стосунки з Росією та президентом Путіним», - наголосив він в інтерв’ю агентству Anadolu.

Закрити очі на анексію Криму було великою помилкою, вважає словенський лідер. Саме бездіяльність світу розв'язала Кремлю руки і стала сигналом вседозволеності.

Однак Пахор вважає, що Захід вже вивчив урок і не повторюватиме помилок минулого, і цього разу буде солідарний до кінця. Президент Словенії також закликав усіх партнерів Києва дотримуватися політичної волі України, її уряду та президента Володимира Зеленського.

Читайте також: Захід має відмовитися від політики "подвійних стандартів" у відносинах з авторитарними режимами — The Economist

Росія ретельно готувалася до війни та початку реалізації плану переформатування світу. Послідовно формувалися запаси «консерв», вербувалися агенти впливу в багатьох країнах. Коли бліцкриг в Україні провалився, «консерви» стали розкриватися на рівні як окремих персонажів, так і цілих держав. У яких країнах і яким чином Росія закріплює сьогодні свій вплив, читайте у статті Сергія Корсунського «Україна – лише частина великого плану. Що задумала Росія».