UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скандал навколо Трампа-молодшого: бездарна змова все одно змова - WP

Справа про російське втручання і зв'язки команди Трампа з Москою увійшла в нову фазу, і шляху назад нема.

Впродовж шести місяців Білий дім запевняв, що скандал щодо втручання Росії і можливої співпраці команди кандидата-республіканця Дональда Трампа з Москвою - це лише інсинуація, не підтверджена жодним доказом.

Так, було кілька зустрічей з російськими чиновниками, деякі з них були зазделегідь відомі. Але все це в кращому випадку не прямі докази. Зустрічі ні про що не говорять до тих пір, поки не відомо, що на них відублося. І дійсно, ніхто не знав деталей розмов. Деякі з них відбувалися під час великих групових зустрічей, як от відомий обмін люб'язностями між Джефом Сешнсом і послом Росії Сергієм Кисляком під час Республіканської національної конвенції. Не велика справа.

"Я був здивований. Стільки викриттів, але в чому ж злочин? Не було нічого, що б могло дорівнянится навіть до крадіжки третього ступеню. Півроку був дим без вогню. Так, президент Дональд Трамп зайняв оборонну позицію, ніби він дійсно щось приховував. Але тривалий час ніхто не викривав нічого вартісного", - пише на сторінках лояльного до Демократичної партії видання Washington Post Чарльз Краутаммер.

Аж ось 11 липня Дональд Трамп-молодший з'явився в ефірі Fox News, щоб виправдатися за зустріч з російським юристом під час виборчої кампанії 2016 року. А сам президент США почав активно захищати сина в Twitter. І так з'явилися докази. Це були не чутки, не "фейкові новини", не таємні витоки інформації. Це був ланцюг електронних листів, які оприлюднив сам Дональд Трамп-молодший. Британський посередник писав йому, що уряд Росії намагається допомогти його батькові перемогти на виборах. І в рамках цих зусиль він пропонує зустріч з "російським урядовим юристом", у розпорядженні якого є інформація проти Гілларі Клінтон". Більше того, Кремль нібито хоче поділитися документами свого генерального прокурора.

І Трамп-молодший відписав у відповідь: "Мені це подобається". Ці слова стали фатальними.

"З моменту, коли ти кажеш: "Я в ділі", - більше не має значення, що зустріч фальшивка і посередник не приніс нічого цінного. Має значення лише те, що Трамп-молодший вирішив піти на цю зустріч, так само як і Джаред Кушнер, і тогочасний голова виборчого штабу Пол Манафорт, які отримали листи, були запрошені на зустріч і відвідали її", - зауважує оглядач.

"Це буквально була марна трата 20 хвили часу, що було ганьбою", - сказав Трамп-молодший в ефірі Fox News.

Оглядач з ним не згоден і вважає, що насправді сину президента і його соратникам дуже пощастило. Якби російський юрист дійсно приніс комромат на Клінтон, у Трампа-молодшого і інших американських учасників зустрічі були б значно більші проблеми з законом. Зараз це некомпетентна, аматорська і навіть до сміху провальна змова.

Але це все одно не перекреслює той факт, що три високопоставлені члени кампанії Трампа були готові до серйозної гри. Автор зауважує, що згодом може виявитися, що сторони все ж домовилися про більш плідну співпрацю. Цього ніхто напевно не знає. Але навіть якщо й ні, існуючі докази вже можуть мати досить згубні наслідки.

Оглядач підкреслює, що апологети Трампа вистувають з жалюгідними твердженнями, що, мовляв, нічого не сталося і Америка завжди втручалася у вибори інших країн, а вони, у свою чергу, вручалися в американські вибори. І не обов'язково пригадувати 40-50 роки, коли ЦРУ доклало зусиль, щоб у Франції і Італії комуністи не прийшли до влади. Можна пригадати свіжіший приклад спроб адміністрації Барака Обами втрутитися в вибори у Ізраїлі, щоб прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху не переміг знову. Але така захисна риторика жалюгідна з двох причин. По-перше, тому що прихильники і команда Трампа півроку наполягали, що ніякої співпраці не було. А тепер вони кажуть: "Так, це сталося. І що? Всі так роблять". Яка може бути довіра до тих, хто робить такі різкі розвороти?

По-друге, ні, не всі так роблять. Одна справа, бути відкритим до пошуків компромату в штаті Індіана. Зовснім інша, коли бруд присилає Росія - ворожа іноземна країна, яка постійно вторгається на територію своїх сусідів Грузії і України, яка провокує американські військові судна і літаки в міжнародних водах, яка перешкоджає кожному кроку Америки у світі. Приміром, минулого тижня Кремль заблокував додаткові санкції ООН проти КНДР за випробування міжконтинентальних балістичних ракет.

Втім, не має такого закону, який би забороняв допомагати ворожій країні втручатися у американські вибори. Те, що зробили Трамп-молодший, Кушнер і Манафорт, напевне, не кримінальний злочин. Але це не просто дурниця. Це груба помилка, "фундаментальне порушення умовного кодексу громадянської честі".

Звісно, юристи мають визначити законність чи не законність змови. Але не потрібно бути юристом, щоб зрозуміти, що теза Трампа про те, що демократи нібито вигадали втручання Росії, щоб помститися йому за поразку на виборах, остаточно спростована.

Раніше видання Politico писало, що у Трампа-молодшого можуть з'явитися проблеми з законом через зустріч з юристом з Росії. Оскільки вона могла суперечити федеральному закону США.

Нагадаємо, що у травні минулого року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і нинішніх високопосадовців, а також американському політтехнологк Полу Манафорту. Йдеть про так звану "чорну бухгалтерію" ПР із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

У матеріалах "чорної бухгалтерії" ПР ім'я Манафорта згадується у 22 записах за період з 20 листопада 2007 року по 5 жовтня 2012 року. Загальна сума витрат, зазначена у даних записах, становить 12,7 млн доларів США.

У НАБУ заявили, що не проводили слідчих дій щодо Манафорта, так як він не є українським держслужбовцям.

Трепак вважає, передача справи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів від НАБУ до Генпрокуратури призведе до її "поховання", оскільки його матеріали будуть залучені до масиву ще більшої справи та "розчиняться" в ньому.

Детальніше про загрозу розвалу справи "чорної бухгалтерії" регіоналів читайте у статті Віктора Трепака "Небезпечний симбіоз" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".