UA / RU
Підтримати ZN.ua

Схетина вважає, що пропаганда Росії ще згадає Польщі захоплення Кремля 404 роки тому

За словами дипломата, пропаганда Москви повернулася в части СРСР 50-60-х років.

Міністр закордонних справ Польщі Ґжегож Схетина не здивований тим, що Росії не подобаються його висловлювання щодо історії і вважає, що пропаганда Кремля і надалі буде безпричинно шукати ворогів у Варшаві.

Про це він сказав у інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza. За словами дипломата, Москва стала заручницею своїх емоцій, які вона вклала в реакцію на подяку українцям за визволення в'язнів концтабору Освеницм. Схетина ще раз пояснив, що хотів лише підкреслити участь українських солдатів у війні проти Третього рейху, яка виправдовує присутність президента Петра Порошенка на 70-й річниці визволення Освенциму.

За словами дипломата, для нинішньої Росії українці "бандерівці" і "фашисти". А "поява ще якихось українців не вписалася в пропагандистську лінію", - пояснив дипломат. Він також прокоментував карикатуру, яку опублікувала державна інформаційна агенція Росії "РІА Новости", яка зображає Схетину в якості "пса американців".

Польський міністр розповів, що малюнок змусив його усміхнутися і згадати радянську пропаганду 60-х років, коли функціонери СРСР завжди зображувалися в світлих тонах, а Захід – навпаки.

"Ми не хочемо суперечок з Росією. Але треба розуміти, що росіяни і так будуть продукувати подібну пропаганду навіть без жодних приводів. Будуть згадувати, що Польща захопила Кремль, "зрадила", вступила в НАТО, що вона нібито служить Америці", - сказав Схетина.

"З іншого боку ми маємо замислитися над тим, що минуло стільки років, а російська пропаганда так легко скотилася до 50-60-х років. Мене це дуже дивує. Це доводить, що дещо в російській політиці залишиться назавжди. Звісно, треба сподіватися, що колись ситуація зміниться", - додав дипломат.

Голова МЗС Польщі раніше прокоментував, що Росія не хоче пам'ятати про мільйон українців у армії СРСР. За його словами, у Росії так сильно ображаються на його подяку на адресу українців саме через війну на Сході України. Заслуга солдатів з України у перемозі над нацистами в часи Другої світової війни не вписується в сучасну пропаганду Кремля. За це російські ЗМІ натякнули, що предки Схетини могли бути колаборантами нацистів. Раніше Gazeta Wyborcza писала, що росіяни заперечують право українців на перемогу над Гітлером.