UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щоб позбутися залежності від РФ у Британії можуть відкрити вугільну шахту вперше за 30 років — Telegraph

Остаточне рішення залежатиме від рекомендацій інспекції планування.

Щоб позбутися залежності від російського імпорту у Британії можуть відкрити вугільну шахту вперше за 30 років. Йдеться про шахту Woodhouse Colliery в графстві Камбрія, повідомляє The Telegraph.

За даними видання, міністр житлового будівництва Майкл Гоув підтримує такі плани. Очікується, що вугільна шахта постачатиме важливі матеріали для сталеливарних заводів.

Як пише The Telegraph, Гоув збирається схвалити відкриття шахти, оскільки кабінет міністрів підтримує пропозицію позбутися залежності від російського імпорту.

Остаточне рішення залежатиме від рекомендацій, які передасть міністру інспекція планування.

Зазначається, що Woodhouse Colliery, перша глибока вугільна шахта у Британії за 30 років, отримала схвалення від місцевих радників ще у жовтні 2020 року, але пізніше міністри почали розслідування після протесту активістів напередодні конференції зі зміни клімату.

У листопаді минулого року прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив на кліматичному саміті в Глазго, що він «не підтримує збільшення кількості вугілля», але не сказав про пряму відмову.

Шахта може виробляти коксівне вугілля, важливий компонент сталеливарного виробництва, який не буде спалюватися на електростанціях.

Зазначається, що Велика Британія імпортувала близько 40% свого коксівного вугілля з Росії до вторгнення РФ в Україну.

Читайте також: Bloomberg: Євросоюз розглядає три варіанти обмежень на російську нафту

Питання обмеження експорту енергоносіїв із Російської Федерації вже кілька тижнів активно дискутується в ЄС, і одностайності в тому, яке ж рішення прийняти, поки що немає, пише у статті “Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?” президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Якби європейські політики заборонили купувати російські нафту, газ і вугілля, то РФ втратила б 135 млрд дол., що становить понад 1/4 експортного виторгу, за підсумком 2021 року. За оцінками експертів, — 10% ВВП. Це і є бажане скорочення витрат на зброю для війни проти України, вважає Гончар.