UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одна країна Євросоюзу запропонувала поставити питання про членство Угорщини в ЄС

Угорщина прийняла закон, який забороняє використання в навчальних закладах для неповнолітніх інформації про гомосексуальні стосунки

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн запропонував винести на референдум членство Угорщини в Європейському Союзі. Свою пропозицію глава відомства пов'язав з політикою прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який вирішив провести референдум з питань сексуальної освіти дітей на тлі закону про заборону інформації про ЛГБТ, пише німецький журнал Spiegel.

"Потрібно в ЄС провести референдум з питання, чи хочуть громадяни миритися з Орбаном в ЄС", - запропонував Ассельборн, який впевнений, що результат такого референдуму розчарує угорську влада.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте першим відреагував на прийняття закону, який забороняє використання в навчальних закладах для неповнолітніх інформації про гомосексуальні стосунки. Він заявив, що Угорщина більше не може бути членом Євросоюзу.

А канцлерка Німеччини Ангела Меркель не погодилась із такою радикальною позицією, але розкритикувала той факт, що новий угорський закон прирівнює інформування молоді до кримінальної діяльності, зокрема педофілії.

У середу Орбан заявив, що запланував референдум через вимоги Європейської Комісії про перегляд цього закону. 15 липня в ЄС почалася процедура щодо усунення порушень в Угорщині та Польщі в місцевих законах, які обмежують права секс-меншин. Якщо обидві країни не прислухаються до рекомендацій Єврокомісії - найвищого органу виконавчої влади ЄС - їх чекає розгляд в Європейському суді юстиції.

Детальніше про те, чим загрожує криза у взаємовідносинах ЄС і Угорщини - у статті Костянтина Федоренка "Угорщина і Євросоюз посперечалися на ЛГБТ-тематику" для ZN.UA.