UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сейм змінить скандальний закон про зняття з поляків відповідальності за Голокост

Із закону виключать норми про кримінальне переслідування за оприлюднення фактів про участь поляків в Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Польський сейм розгляне урядовий проект змін до закону про Інститут національної пам'яті. Планується вилучити з нього норму про кримінальне переслідування.

Раніше голова канцелярії прем'єр-міністра Міхал Дворчик повідомив про позицію глави уряду Матеуша Моравецького. "Ми хочемо провести зміну, яка полягає у відмові від частини січневого оновлення закону про Інститут національної пам'яті. Відмовляємося від кримінально-правових норм, які можуть відволікати увагу від мети, з якою проведені перші зміни", - сказав Дворчик.

На початку року в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджується кримінальне переслідування за оприлюднення фактів про участь поляків в Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

Як писало видання Financial Times, мета закону - фальсифікувати історію Голокосту. Влада Польщі хотіла заглушити будь-які дебати про співучасть поляків у переслідуванні громадян-євреїв, зробивши незаконним обговорення проблеми "публічно і всупереч фактам".