UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще п'ять країн можуть вислати російських дипломатів

Країни ЄС готуються долучитися до координованого страйку проти Москви.

П'ять європейських країн розглядають можливість, як того прагне Великобританія, долучитися до скоординованого протесту проти дій Росії у зв'язку з отруєнням колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки, повідомляє The Guardian.

Російських дипломатів уже незабаром можуть вислати Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва. На думку британських дипломатів, така солідарність із Великобританією найближчих європейських сусідів Росії стане сильним посланням для президента РФ Володимира Путіна.

Напередодні у Брюселі відбувся саміт ЄС, під час якого прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей закликала європейські держави до спільних дій проти російської агресії, зокрема, послідувати приклади Британії і вислати російських дипломатів.

Учасники саміту ЄС підготували спільну заяву, у якій висловлюють "солідарність" з Великобританією у справі екс-агента Сергія Скрипаля. Вони засудили напад на Сергія Скрипаля та підтримали позицію британської сторони про те, що за отруєнням, скоріше за все, стоїть Росія, тож домовилися в п'ятницю, 23 березня, відкликати главу представництва ЄС в Росії Маркуса Едерера для консультацій.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Королівства, однак відповіді так і не отримала, після чого вислала 23 російських дипломатів.