UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія засудила турецьке вторгнення до Сирії

Глава МЗС Королівства закликав міжнародне співтовариство забезпечити припинення агресії, відмовившись при цьому коментувати дії США.

Саудівська Аравія засуджує вторгнення Туреччини до Сирії й операцію "Джерело миру", спрямовану проти сирійських курдів, і закликає міжнародне співтовариство "забезпечити припинення агресії", повідомив міністр закордонних справ Королівства Адель аль-Джубейр.

"Ми засуджуємо турецьке вторгнення, турецьку агресію проти Сирії. Вчора була зустріч міністрів закордонних справ Ліги арабських держав, які прийняли заяву, що засуджує атаки і закликали Туреччину вивести війська з Сирії. І також закликали міжнародне співтовариство взяти відповідати і забезпечити припинення агресії", - заявив голова МЗС Саудівської Аравії у неділю, 13 жовтня.

При цьому Адель аль-Джубейр відмовився давати оцінку діям США, зокрема, виведенню з прикордонних регіонів Сирії американських військовослужбовців, які були стримуючим фактором для Туреччини.

"Я думаю, що США все ще працюють зі своїми союзниками на півночі Сирії. І США повинні самі визначати свою політику. Було б самовпевнено з мого боку говорити, що той чи інший підхід правильний чи ні. Ми ведемо тісні консультації зі своїми пантерами у Вашингтоні, також як і з тими силами, які ми підтримуємо в Сирії, і шукаємо найкращий спосіб вирішити ситуацію", - сказав міністр.

Він також відмовився коментувати заяви керівництва Сирійського Курдистану, яке назвало захист союзників у боротьбі проти бойовиків "Ісламського держави", "моральним зобов'язанням" Сполучених Штатів.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців.

Євросоюз, НАТО і Ліга рабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійської курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

Туреччина анонсувала нову військову операцію проти курдських загонів на півночі Сирії ще в серпні. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

У грудні минулого року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".

Детальніше про наслідки турецької операції читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".