UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія приймає ісламсько-арабський саміт, де обговорюють припинення вогню у Секторі Гази

Серед учасників саміту президенти Туреччини, Ірану та Сирії.

Саудівська Аравія зібрала арабських і мусульманських лідерів у суботу, 11 листопада, на спільний ісламсько-арабський саміт в Ер-Ріяді, оскільки королівство використовує свій вплив, щоб натиснути на Сполучені Штати та Ізраїль з вимогою припинити бойові дії у Секторі Гази. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Ізраїль переглянув дані про кількість жертв нападу ХАМАС 7 жовтня

Десятки лідерів, включаючи президента Ірану Ібрагіма Раїсі, беруть участь у саміті, який, як очікується, засудить ізраїльську кампанію у Секторі Гази і закликатиме до припинення переміщення палестинців.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган, емір Катару шейх Тамім бін Хамад Аль Тані і лідер Сирії Башар Асад також беруть участь у саміті.

У суботу Раїсі заявив, що настав час для дій у конфлікті, а не для розмов, коли прямував до Ер-Ріяда.

"Сектор Гази - це не арена для слів. Він має бути ареною для дій. Сьогодні єдність ісламських країн дуже важлива", - сказав Раїсі.

За даними ЗМІ, Раїсі запропонує мусульманським країнам заборонити Ізраїлю використовувати їхній повітряний простір, а також заборонити США постачати зброю Ізраїлю зі своїх військових баз у регіоні.

У п'ятницю, 10 листопада, спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман засудив "те, з чим зіштовхується Сектор Гази”.

Близький Схід перебуває в напруженому стані з того часу, як бойовики ХАМАС напали на Ізраїль 7 жовтня. 

Читайте також: Нетаньягу все ще вважає можливою мирну угоду з Саудівською Аравією, попри бойові дії у Секторі Гази 

Війна підірвала традиційні близькосхідні альянси, оскільки Ер-Ріяд тісніше співпрацює з Іраном, протистоїть тиску США, які вимагають засудити ХАМАС, і призупинив свої плани щодо номіналізації зв'язків з Ізраїлем.

Поїздка Раїсі до Саудівської Аравії - це перший візит лідера Ірану після того, як у березні Тегеран та Ер-Ріяд поклали край багаторічній ворожнечі в межах угоди, укладеної за посередництва Китаю.

На суботу і неділю в королівстві було заплановано проведення двох позачергових самітів - саміту Організації ісламського співробітництва і саміту Ліги арабських держав. Бойовики ХАМАС закликали учасників саміту прийняти "історичне рішення і негайно зупинити агресію Ізраїлю”.

Думки міністрів закордонних справ арабських країн, які в четвер, 9 листопада, провели екстрену зустріч для підготовки до саміту, розділилися, оскільки деякі країни на чолі з Алжиром закликали розірвати всі дипломатичні зв'язки з Ізраїлем, розповіли Reuters два делегати.

Група арабських країн, які встановили дипломатичні відносини з Ізраїлем, виступила проти, наголосивши на необхідності тримати канали зв'язку з урядом країни відкритими.

Читайте також: Ізраїль заявив про захоплення ключових постів ХАМАС у Газі

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Джо Байдена отримала попередження від американських дипломатів в арабських країнах про те, що її рішуча підтримка військової кампанії Ізраїлю в Секторі Гази може призвести до втрати підтримки з боку арабської громадськості.

У дипломатичній телеграмі підкреслюється глибоке занепокоєння американських офіційних осіб зростанням невдоволення щодо Сполучених Штатів, яке спалахнуло невдовзі після того, як Ізраїль розпочав операцію проти ХАМАС після масштабного нападу бойовиків.