UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції США проти Росії не торкнулися газопроводу в обхід України. Politico називає причини

Нещодавно скасували юридичне схвалення Міністерством юстиції нового списку санкцій для зупинки російсько-німецького трубопроводу.

Затверджені Конгресом обмеження проти газопроводу «Північний потік-2» не увійшли в нові санкції Адміністрації Байдена проти Росії у зв'язку зі шпигунською кампанією SolarWinds і зусиллями по втручанню в вибори.

Міністерство юстиції минулого місяця дало юридичний знак принаймні двом пакетам санкцій проти "Північного потоку-2": проти компанії, відповідальної за планування, будівництво та подальшу експлуатацію газопроводу, і її генерального директора Маттіаса Варніга. Але це юридичне схвалення було скасовано минулого тижня на тлі триваючих внутрішніх дебатів про те, які суб'єкти відповідають правовому порогу санкцій, розповіли джерела журналу Politico.

Конгресмени від обох американських партій вже поцікавилися у Держдепартаменту про розворот, про який вони дізналися тільки за неофіційними каналами, повідомили джерела.

Конгресмени стверджують, що кілька судів та юридичних осіб, в тому числі Nord Stream 2 AG і її генеральний директор, відповідають правовому порогу санкцій відповідно до Закону про енергетичну безпеку Європи 2019 року, відомим як PEESA.

Інше джерело каже, що деякі посадові особи адміністрації Байдена вважають, що юридичний дозвіл було видано передчасно, перш ніж Державний департамент був повністю готовий до здійснення нових санкцій.

Читайте також: США ввели санкції проти однієї з найдорожчих російських інтернет-компаній

15 квітня США оголосили про нові санкції проти Росії та про висилку 10 дипломатів, які ймовірно працюють на російські спецслужби.

Раніше апарат директора Національної розвідки США опублікував розсекречений звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в результаті якого президент Росії керував радикальними зусиллями, спрямованими на очорнення кандидатури Байдена. Росія традиційно все заперечує.