UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції США проти Китаю можуть ускладнити роботу міжнародних банків — FT

До банків у будь-якій точці світу можуть бути застосовані вторинні санкції.

Провідні компанії та юристи намагаються спрогнозувати наслідки американських санкцій спрямованих на деяких впливових осіб Китаю та Гонконгу. До того ж, запровадження цих санкцій вже вкотре збільшило напругу між США та Китаєм, пише Financial Times.  

Але, санкції з боку США можуть мати більш серйозні наслідки, від яких постраждають не лише особи, проти яких ці санкції були запроваджені. Зокрема, найбільше постраждають саме банки.

Санкції покликані заборонити 11 офіційним особам з Китаю та Гонконгу проводити будь-яку фінансову діяльність в США. Всі фінансові установи, які співпрацюватимуть з ними будуть оштрафовані.  

Таке рішення адміністрації Трампа вже є традиційним механізмом тиску. Для прикладу, подібні методи уряд США використовував проти деяких офіційних осіб Росії та Ірану.

Ефективність таких санкцій залежить від того, чи мають такі особи фінансові активи в США. Представник Китаю в Гонконгу заявив про те, що не має жодних коштів, які б зберігалися у банках Сполучених Штатів, і пообіцяв надіслати Трампу сто доларів, щоб останній мав можливість заморозити хоча б якісь його гроші.

Самі санкції можуть ніяк не вплинути на офіційних осіб, але при цьому, банки можуть зіштовхнутися з деякими проблемами.

Управління грошового обігу Гонконгу заявило про те, що санкції США не мають жодного юридичного статусу в межах Гонконгу.

Однак, вони можуть ускладнити роботу американських та міжнародних банків, які працюють у Гонконгу.

Банкам США офіційно заборонено вести бізнес з особами, які перебувають під санкціями, тому їм доведеться заморожувати свої активи.

Транзакції міжнародних банків можуть ускладнюватися, якщо вони проходять через фінансову систему Сполучених Штатів. Міжнародні транзакції зазвичай проводяться в доларах і часто здійснюються через банки, що базуються в США.

Таким чином, до банків у будь-якій точці світу можуть бути застосовані вторинні санкції за участь у операціях з офіційними особами, які перебувають під санкціями, запровадженими США.

Проте, офіційні особи, які перебувають під санкціями, швидше за все, вже вивели свої фінансові активи зі «сфери досяжності Вашингтона», резюмує FT.

Читайте також: США і низка інших країн звинуватили Китай в підриві автономії Гонконгу

Раніше повідомлялося, що санкції, запроваджені адміністрацією президента США Дональда Трампа стали черговою відповіддю на прийнятий китайським урядом закон про безпеку Гонконгу. Своєю чергою, Китай також у понеділок оголосив про запровадження санкцій щодо офіційних осіб США.