UA / RU
Підтримати ZN.ua

Салліван поговорив з індійським колегою через кілька днів після зустрічі Моді з Путіним

Вашингтон раніше висловлював Індії занепокоєння щодо її відносин із Росією. 

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван поговорив зі своїм індійським колегою Аджитом Довалом у п'ятницю, 12 липня, — через кілька днів після того, як Штати висловили Нью-Делі занепокоєння з приводу зустрічі прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді з російським диктатором Владіміром Путіним в РФ. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Індія та Росія тісно співпрацюють у сфері ядерної енергетики — CNN

Салліван і Довал "обговорили широке коло питань двостороннього, регіонального й міжнародного значення" під час телефонної розмови, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Індії.

Сторони "домовилися тісно співпрацювати для подальшого просування індійсько-американських відносин, які побудовані на спільних цінностях, стратегічних інтересах та інтересах безпеки", а також підтвердили необхідність колективної роботи над вирішенням глобальних викликів миру й безпеці.

В індійському МЗС, однак, не повідомили, чи обговорювали Салліван та Довал дводенний візит Моді до Росії на початку цього тижня. У Москві прем'єр Індії сказав Путіну, що смерть невинних дітей викликає біль, через день після удару військ РФ по дитячій лікарні в Києві.

Хоча Індія не засудила РФ за війну проти України, Моді сказав Путіну, що рішення може бути знайдене лише шляхом переговорів, а не на полі бою. Однак і російські, й індійські офіційні особи відкинули повідомлення про те, що між Моді й Путіним були якісь розбіжності під час переговорів.

У понеділок, 8 липня, Державний департамент США заявляв, що поділився з Нью-Делі своїм занепокоєнням щодо відносин Індії з Москвою. Візит Моді до Росії збігся з самітом НАТО у Вашингтоні, на якому домінувала тема війни РФ проти України.

Росія була одним із найближчих стратегічних партнерів Індії та її найбільшим постачальником зброї протягом десятиліть. Однак Штати намагаються налагодити тісніші зв'язки з Нью-Делі як противагу зростанню впливу Китаю в регіоні.

Читайте також: Державні нафтопереробні компанії Індії обговорюють довгострокову угоду з РФ щодо імпорту нафти — Reuters

Відносини Індії з Росією — ще одне свідчення того, що в сучасному корисливому світі політика хеджування ризиків стає нормою для багатьох країн, які намагаються відмежуватися від “вибору сторони” у війні РФ проти України й отримувати зиски від ситуації, що склалася. Детальніше про це розмірковувала Наталія Бутирська в статті “Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть”.