UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рух «Талібан» вивели зі списку терористичних організацій у Казахстані — Токаєв

Зробили це «з міркувань важливості розвитку торговельно-економічного співробітництва із сучасним Афганістаном».

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підтвердив, що його країна вивела рух «Талібан» зі списку терористичних організацій. Позицію глава держави аргументував тим, що влада талібів є довгостроковим фактором в Афганістані, йдеться у повідомленні його пресслужби.

Читайте також: Талібан відправив нового посла в Китай

Токаєв також висловив думку, що одним зі стратегічних завдань є «активне залучення Афганістану до міжрегіональних зв'язків». Він додав, що при виключенні «Талібану» зі списку терористичних організацій влада Казахстану виходила з міркування важливості розвитку торговельно-економічного співробітництва із сучасним Афганістаном.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) повідомляв, що Росія планує виключити «Талібан» зі списку заборонених організацій. Зазначається, що Москва підтримує контакти з талібами з моменту повалення ними афганського уряду у 2021 році. Пряме визнання РФ «Талібану» як законного уряду Афганістану може передбачати розширення російсько-талібського співробітництва.

Нагадаємо, у 2023 році Організація Об’єднаних Націй (ООН) заявила, що після приходу талібів до влади в Афганістані країна стала найбільш репресивною у світі для жінок і дівчат. В ООН підкреслили, що їх позбавляють багатьох основних прав.