UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розробник "Новачка": отруту могли нанести на нижню білизну та одяг Навального

Розробник отрути стверджує, що між зіткненням з "Новачком" й отруєнням може пройти декілька годин.

Сьогодні, 3 вересня, один з творців отруйної речовини класу "Новачок" Володимир Углєв повідомив, що російського опозиційного політика Олексія Навального могли отруїти розчином А-242.

Про це Углєв розповів в інтерв'ю The Insider.

"З "Новачків" це може бути розчин твердого аналога А-234, а саме, твердого А-242, плюс добавка якоїсь більш швидкодіючого речовини, що приховує симптоми. А-242 за своїми токсикологічними властивостями 100% аналог А-234, але так як в нормальних умовах це тверда речовина з температурою плавлення близько 96 градусів, то сам по собі він практично безпечний", - сказав Углєв.

Творець речовини передбачає, що отруту могли нанести на нижню білизну Навального.

"Мені чомусь здається, що Олексію його нанесли на нижню білизну. Якщо хтось помацав цю пляму, то міг би теж отримати якесь ушкодження. Кричав же хтось з поліції, що можна отримати ушкодження від Навального", - додав Углєв.

Читайте також: Отруєння Навального: Україна закликає світ ввести санкції проти РФ

Він уточнив, що між зіткненням з "Новачком" і активною роботою отрути може пройти декілька годин.

"Якщо це шкірно-резорбтивне ураження, то кілька годин. Але знову все залежить від дози отруйної речовини, яка надійшла і яка в свою чергу залежить від величини площі дотику зараженої тканини зі шкірою", - зазначив Углєв.

За словами офіційного представника уряду ФРН Штеффена Зайберта, тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика Олексія Навального, показали наявність нервово-паралітичного речовини "Новачок" часів СРСР.

ФРН проінформує партнерів по ЄС і НАТО про ситуацію з Навальним, а також обговорить з ними реакцію на інцидент.

Берлін також закликав Москву прояснити ситуацію з російським опозиціонером. Представник німецького уряду сказав, що МЗС ФРН викличе посла РФ в Німеччині для бесіди про ситуацію з Навальним.

Також Байден засудив Дональда Трампа за відсутність реакції на заяву ФРН про отруєння російського політика Олексія Навального.

Навальний - найбільш потужний з числа небагатьох опозиційних політиків, готових безкомпромісно боротися за владу, що належить зараз Володимиру Путіну і його оточенню. Детальніше в матеріалі Олексія Їжак "Кремль грає чорними".