UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розкриті таємні плани Росії щодо країн Балтії: більше російської мови, менше військ НАТО

Витік таємних документів Кремля свідчить, що російська влада збираються до кінця десятиліття тиснути на балтійських сусідів за допомогою енергетичного шантажу і військових погроз.

Кремль розробив низку планів, які окреслюють, як він може здійснювати свій вплив у країнах Балтії впродовж наступних років. Про це свідчить витік документів адміністрації президента Росії Владіміра Путіна.

Як пише Newsweek, ці документи були опубліковані шведським виданням Expressen, а також Yahoo News та іншими. До повномасштабного вторгнення Путіна в Україну представники Литви, Латвії і Естонії впродовж багатьох років попереджали про те, що Росія може розв’язати війну. Прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков у січні назвав Польщу і три балтійські країни «схильними до екстремізму представниками» Європи.

Newsweek пише, що стратегії були розроблені Управлінням з питань транскордонного співробітництва Адміністрації президента Росії. Це ж відомство підготувало інший документ, в якому йшлося про те, що Кремль планує поглинути Білорусь до 2030 року через проект так званої «Союзної держави».

В Естонії проживає близько 300 тисяч етнічних росіян, що становить близько 24% населення. Близько 471 тисяч етнічних росіян живе в Латвії (25% від населення) а в Литві - 140 тисяч росіян (5% населення країни).

Ключове питання для Кремля - це зменшення присутності військового альянсу НАТО в країнах колишнього Радянського Союзу з одночасним посиленням російського впливу і культури. 

«У документах йдеться про створення асоціацій та організацій, які можуть приховано просувати проросійські наративи та поширювати російську культуру. Пропаганда повинна стверджувати про дискримінацію російськомовних, а російськомовних студентів слід запрошувати до Росії. Водночас, слід запобігти знесенню або переміщенню пам'ятників Другої світової війни радянської епохи», - пише Newsweek.

Читайте також: Авіація НАТО перехопила російський літак-розвідник та два винищувачі над Балтійським морем

В російських документах також сказано, що в Естонії бізнесменам потрібно пропонувати вигідні контракти.

«Потрібно працювати з естонськими бізнесменами, пояснюючи їм готовність Російської Федерації відкрити для них російський ринок за умови, що Таллінн змінить свою зовнішню політику на більш промосковську», - йдеться в одному з російських документів.

За даними Expressen, один із стратегічних документів припускає, що Росія має намір використовувати залежність країн Балтії від своєї електромережі як важіль впливу, вказуючи на ризик відключення Естонії, Латвії і Литви від російської електромережі.

Країни Балтії є частиною електромережі БРЕЛЛ, яку контролює Москва. Однак вони готуються до синхронізації своїх систем з континентальною Європою на початку 2026 року.

У документі щодо Литви йдеться про те, що Росія створить «умови, за яких литовське керівництво буде змушене визнати потенційну шкоду для своєї національної безпеки від нарощування військової присутності НАТО в регіоні».

Російські плани також передбачають, що Литва повинна бути позбавлена можливості отримувати засоби протиповітряної оборони, пов'язані з НАТО, а «кількість і масштаби оперативних і бойових навчань» альянсу в країні повинні бути скорочені. Даріус Яунішкіс, голова Служби безпеки Литви, сказав Expressen, що Росія часто намагається використовувати свою військову силу для тиску на інші країни.

«Мета Росії - переконати міжнародне співтовариство, що вона готова до військової конфронтації, якщо до її вимог не прислухаються», - сказав Яунішкіс.

Читайте також: Литва, Латвія та Естонія вимагають пояснень слів посла Китаю про статус Криму та колишніх країн СРСР

У планах Кремля щодо Латвії згадується «стримування НАТО» і створення до 2025 року школи в Ризі, «яка стане центром зміцнення позицій російської мови, літератури і культури». Москва хоче, щоб до 2030 року російська мова стала в країні державною. Yahoo News зазначає, що і Естонія, і Латвія нещодавно ухвалили мовні реформи, які зрештою призведуть до заборони викладання російською мовою в дитячих садках і школах.

У лютому Служба зовнішньої розвідки Естонії заявила, що Росія може чинити «реальний військовий тиск» на країни Балтії. За її оцінкою, Росія вважає їх «найбільш вразливою частиною НАТО».