UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський військовий супутник, що зійшов з орбіти, згорів в атмосфері

Фрагменти дорогого російського військового геодезичного супутника "Гео-ІК-2", який був загублений після запуску у лютому 2011 року, згоріли в атмосфері, не досягнувши поверхні Землі.

Російський військовий геодезичний супутник "Гео-ІК-2", що відхилився від орбіти, повністю згорів в атмосфері.

Космічний апарат увійшов у щільні шари атмосфери 15 липня о 18:05 за московським часом (17:05 за Києвом) і припинив своє існування, повідомила прес-секретар Роскосмосу Анна Ведіщева. За даними Міноборони РФ, це сталося в районі з координатами 52,2 північної широти і 105 західної довготи.

Ведіщева спростувала повідомлення китайських ЗМІ про те, що залишки супутника впали, ймовірно, у провінції Цинхай у Китаї.

Ведіщева зазначила, що, за оцінкою фахівців ЦНДІмаш і розробників космічного апарату, "елементи конструкції при вході в атмосферу повністю згоріли".

Супутник "Гео-ІК-2" в лютому 2011 року був запущений з космодрому Плесецьк ракетою-носієм легкого класу "Рокот" і не вийшов на зв'язок у розрахунковий час.

Пізніше він був виявлений на орбіті, 22 квітня того ж року з супутником вдалося встановити зв'язок. Держкомісія РФ встановила, що попередньою причиною відсутності зв'язку з "Гео-ІК-2" став негативний енергобаланс космічного апарату, що утворився в результаті падіння напруги бортового живлення.

"Гео-ІК-2" - це російська супутникова система, яка повинна була складатися з двох космічних апаратів, призначених для проведення геодезичних вимірювань.

Із запуском супутника "Гео-ІК-2" після тривалої перерви мало початися відродження космічної геодезичної програми Росії.

Зараз у Росії готують другий космічний апарат для системи "Гео-ІК-2". Як очікується, він буде готовий до запуску у 2014 році.

Нагадаємо, космічну галузь Росії великі невдачі переслідують вже не перший рік. Нещодавно, 2 липня, на космодромі Байконур на 17-й секунді польоту впала і вибухнула ракета-носій "Протон-М" з трьома супутниками ГЛОНАСС.

За однією з версій, причиною аварії міг стати ранній старт - ракета здійснила його раніше на 0,4 секунди. Ймовірно, до цього часу двигуни ще не вийшли на відповідний режим. !zn

Читайте також:

Ракета "Протон" вибухнула відразу після старту з Байконура (ВІДЕО)

Росія поклала на Україну провину за аварію ракети "Зеніт"