UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські інтернет-тролі намагаються підірвати енергетичні ринки США - Конгрес

Росіяни намагаються досягти своїх деструктивних цілей через американські медіа-платформи.

Російська "фабрика тролів" в Санкт-Петербурзі продовжує активно впливати на енергетичні ринки Штатів, після агресивної інформаційної кампанії на президентських виборах у США, повідомляє The Hill.

"Схоже, що російські інтернет-тролі не обмежили свою шкідливу діяльність на останніх президентських виборах (у США - ред.). Відповідно до березневого звіту Комітету з питань науки, космосу та технологій Палати представників, російські тролі активно намагаються підірвати енергетичні ринки Сполучених Штатів", - йдеться в статті.

При цьому уточнюється, що доповідь Комітету була сфокусована на діяльності російського Інтернет-дослідницького агентства, так званої "фабрики тролів" у Санкт-Петербурзі. Саме ця установа знаходиться "на передовій" шкідливого втручання росіян через кіберпростір.

В документі, зокрема, зазначається, що "Росія була активно залучена в погоджені зусилля з метою підриву американських енергетичних ринків та впливу на внутрішню енергетичну політику". При цьому вказується, що росіяни намагалися досягти цієї мети, в тому числі, через американські медіа-платформи (Instagram, Facebook і Twitter).

У той же час, як зазначили американські законодавці, це не перша спроба Росії заподіяти шкоду енергетичній галузі на Заході. У цьому зв'язку нагадується, що в 2014 році тодішній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен звернув увагу на скоординовану кампанію росіян з дезінформації, спрямовану проти видобутку сланцевого газу в Європі. Мета пропагандистських зусиль зосереджена на створенні ілюзії для Європи про необхідність продовжувати закупівлю природного газу з Росії.

У січні 2017 року директор Офісу національної розвідки США заявив, що кремлівський телеканал Rassia Today America запустив інформаційну кампанію, спрямовану проти нетрадиційних методів видобутку газу. При цьому наводилися неправдиві факти про вплив на навколишнє середовище та здоров'я людей.

Тереза Мей розповіла про кібервійни з Росією. Австралія, Канада, Великобританія і Нова Зеландія погодили киберзахист від РФ. Росія використовує кібернетичний простір як складову більш широких зусиль по підриву міжнародної системи.

Європа більше не є безпечна, а європейці не хочуть це визнати – Die Zeit. Перемога Трампа поховала НАТО, Brexit – ЄС, а винуватцями падіння ліберального консенсусу є партії, які виступають проти істеблішменту, пише німецьке видання.