UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські дипломати можуть покинути ще 20 європейських країн - The Times

Комплексні заходи країн розпочнуться вже в понеділок.

США і близько 20 європейських країн розглядають можливість вислати російських дипломатів через звинувачення на адресу Росії в причетності до отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки із застосуванням хімічної речовини на території Британії, повідомляє The Times.

Скоординовані дії країн мають розпочатися вже в понеділок, 26 березня, з відкликання на чотири тижні посла Євросоюзу в Москві.

Також CNN повідомляло про рекомендації Ради національної безпеки США президенту Дональду Трампу вислати з країни дипломатів Російської Федерації. Зазначається, що наразі керівництво Сполучених Штатів не робило гучних заяв, оскільки чекає на кроки Євросоюзу в цьому питанні.

Напередодні у Брюселі відбувся саміт ЄС, під час якого прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей закликала європейські держави до спільних дій проти російської агресії, зокрема, послідувати приклади Британії і вислати російських дипломатів.

Учасники саміту ЄС підготували спільну заяву, у якій висловлюють "солідарність" з Великобританією у справі екс-агента Сергія Скрипаля. Вони засудили напад на Сергія Скрипаля та підтримали позицію британської сторони про те, що за отруєнням, скоріше за все, стоїть Росія.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Королівства, однак відповіді так і не отримала, після чого вислала 23 російських дипломатів.