UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росії радять перестати робити з Дня Перемоги культ і почати шукати нову ідентичність

Для молодих росіян вшанування слави Червоної армії звучить як знущання на тлі всіляких спроб уникнути служби власної, російської армії. Так і за межами армії Росія мало чим може похвалитися.

Західні оглядачі зазначають, що жодну іншу дату в Росії не святкують так, як закінчення Другої світової війни, що країна вже майже 70 років черпає з цієї події свою ідентичність, і радять припинити робити культ з свята Перемоги і шукати нову ідентичність.

Чим менше залишається ветеранів, тим сильніше зростає їх авторитет, а разом з ним і пенсії. Останній ветеран, жартують деякі, напевно, буде мільйонером... Залишилися в живих учасники війни отримують все нові ордени, для яких вже ледве знаходиться місце на мундирі. Тому що чим старше перемога, тим важливіше вона стає для Нової Росії: це єдине, чим вона ще може пишатися", - пише Die Welt.

Видання зазначає, що "для молодих росіян вшанування слави Червоної армії звучить як знущання на тлі всіляких спроб уникнути служби власної, російської армії. Так і за межами армії Росія мало чим може похвалитися". "Інфраструктурні та великі економічні проекти служать для наповнення кишень олігархів, освіта і медицина далекі від європейських стандартів. Відстоювати черги за хлібом і маслом, як в радянські часи, в містах вже не доводиться, але відкритість кордонів заважає уряду приховувати від народу власне безсилля. Росіяни дізналися, як живуть в Європі, але гнатися за нею не можуть. День Перемоги дозволяє це злегка компенсувати, хоча Росія звикла жити в посередності" - цитує статтю сайт InoPressa.

"Виникає відчуття, що до цього дня, до цієї дати приурочена вся міць Росії, вся її гордість, наче кожен рік 9 травня знову вирішується доля країни, - продовжує видання. - Навіть правнуків ветеранів привчають щорічно вшановувати найбільший день у житті їхніх предків. Але коли настане їхній власний день? У чому гордість наступних поколінь? Скільки ще Росія зможе харчуватися цією перемогою, перш ніж зізнається собі в постійних ураженнях, які з тих пір вона переживає? У кожної нації є щось, що її згуртовує. У Росії це день, якого майже 70 років, день, з якого країна черпає всю свою ідентичність. Або, можливо, маска, під якою ховається справжнє обличчя... Росії потрібні герої. А раз даний відповідними людьми небагато, вдаються до вже випробуваним".

У статті зазначається, що 9 травня в Росії давно вже щось більше, ніж просто свято, і його символіка виходить далеко за межі історичної. "Поїде Володимир Путін на цей День Перемоги в Крим, це не просто технічне питання. Путін, якому подобається вважати себе визволителем гноблених співвітчизників, знайде спосіб звернути історичний день собі на користь", - вважає видання.

Die Welt радить Росії припинити робити з Дня Перемоги культ, оскільки "сила і воля, яку люди виявили сім десятиліть тому, не буде забута і без помпезних військових парадів", а країні "слід було б почати шукати собі нову ідентичність. І сучасний світ дає масу можливостей для самоствердження". !zn

Читайте також:

У Гітлера Судети були тільки через два роки після його олімпіади...

В сибірські школи впроваджують політичну абетку: А - Антимайдан, П - Путін, S - Крим

The Washington Post: Путін пропонує Заходу укласти з ним нову фаустову операцію"

Грузія, побоюючись російської агресії, активізує роботу щодо вступу в НАТО