UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія хотіла таємно вивезти Ассанжа з Британії – The Guardian

Москва була готова прийняти Ассанжа, який вже більше шести років перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні.

Дипломати Росії та Еквадору спільно розробляли проект таємницею перевезення засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа з посольства латиноамериканської країни в Лондоні. Транспортування Ассанжа планували в грудні минулого року, проте відмовилися від неї через високий ризик, пише The Guardian.

Наголошується, що координував підготовку з боку Росії екс-консул Еквадору в Британії Фідель Нарвез, який знайомий з Ассанджем. Нарвез в 2013 році брав участь в переїзді екс-співробітника АНБ США Едварда Сноудена в Росію.

За планами, Ассанжу повинні були видати дипломатичний паспорт, який б забезпечив йому дипломатичну недоторканність і британські поліцейські не могли б його заарештувати, як тільки він покине територію посольства Еквадору в Лондоні, де він перебуває вже більше шести років. Його могли вивезти на службовому автомобілі з посольства.

Джерела видання зазначають, що Росія була готова прийняти Ассанжа на своїй території.

Сам Нарвез спростував інформацію про свої контакти з російськими дипломатами. Слідом Російське посольство в Лондоні вже встигло спростувати статтю The Guardian. Матеріал був названий "прикладом дезінформації і фейкових новин".

Another example of disinformation and fake news by British media pic.twitter.com/94CiEgQsB8

- Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) September 21, 2018

Раніше повідомлялося, що засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж повинен покинути посольство Еквадору в Лондоні після п'яти років перебування всередині дипломатичної установи. За даними Bloomberg, в нього "проблеми зі здоров'ям".

Ассанж живе в посольстві Еквадору в Лондоні з червня 2012 року, де він успішно знайшов політичний притулок, щоб уникнути екстрадиції у Швецію - там його звинувачували у сексуальних злочинах, які він завжди заперечував.

З тих пір ці звинувачення були відкинуті, але Ассанж буде заарештований британською поліцією, якщо покине посольство Еквадору за порушення умов звільнення під заставу.

Він вважає, що це може стати приводом для видачі в Сполучені Штати за публікацію WikiLeaks десятків тисяч секретних дипломатичних і військових документів США.

Спекуляції щодо майбутнього Ассанжа загострилися в липні після того, як газета Sunday Times повідомила, що вищі посадові особи з Еквадору і Британії вели переговори, як вивести його посольства після відкликання притулку.

У 2017 році у Швеції закрили кримінальну справу відносно Ассанжа, але британська поліція повідомила про наміри його заарештувати через порушення умов звільнення з-під варти, коли він покине територію посольства Еквадору.

Британія зняла постійну охорону за периметром посольства в жовтні 2015 року, витративши майже 13 мільйонів фунтів на діяльність поліцейських, але пообіцяла, що Ассанж буде заарештований, якщо вийде з посольства.

Розслідування Міністерства юстиції США щодо WikiLeaks триває, але офіційний представник США, близьке до розслідування, повідомив агентству Reuters, що не було закритого обвинувального акту проти Ассанжа.

Ассанж сказав, що США оприлюднять звинувачення проти нього, якщо він буде заарештований британською поліцією, і це відкриє дорогу для його екстрадиції.