UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія хоче покращення відносин з Заходом без зміни власної поведінки - RFERL

Російські дипломати вже встигли зробити кілька зухвалих заяв.

Вже на початку нового року Москва дала зрозуміти, що не збирається переосмислювати свою політику і виправляти помилки.

Отже, 2018 рік триває вже кілька тижнів. Але дипломатичні сигнали з Москви вказують на те, що цього року нічого надзвичайно нового чекати не варто.

Про це у своїй статті пише оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор.

Він нагадує, як в інтерв'ю Financial Times представник Росії в ЄС Володимир Чіжов сказав, що Брюссель "буде нести відповідальність", якщо не погодиться виплатити десятки мільярдів доларів на відбудову Сирії. І байдуже, що більшість руйнацій стали результатом вторгнення Росії у близькосхідну країну з метою втрутитися в громадянську війну і змінити розташування сил на користь режиму Башара Асада всупереч цілям ЄС і США.

"Повідомлення для Заходу було таким же простим, як і нахабним: ми зламали, а ви платіть", - пише Вітмор.

Він також звертає увагу на сьогоднішню заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що нібито його країна "поважає українські кордони".

"Але для ясності він підкреслив, що він говорив про кордони, які "були утворені" після того, як Москва анексувала Крим. І все це він говорив якраз тоді, коли російські війська і підтримувані Москвою сепаратисти продовжують діяти в Донбасі. Послання сусідам Росії теж було простим: те, що моє - те моє, а про ваше можна вести переговори", - йдеться в статті.

Всі ці сигнали прозвучали якраз тоді, коли чиновники на Заході вхопилися за надію на нову розрядку у відносинах з Москвою. Приміром, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель минулого тижня закликав поступово ослаблювати західні санкції проти Кремля, якщо перемир'я в Донбасі буде стабільним.

"Росія вочевидь хоче відлигу у відносинах із Заходом, але лише на своїх умовах. Вона хоче перезавантаження без зміни своєї поведінки", - вважає оглядач.

Також Росія хоче погоджувати з бойовиками "ЛДНР" нацсклад миротворчого контингенту в Донбасі. Лавров також заявив про те, що російський проект резолюції щодо миротворчої місії на сході України "не обмежується розміщенням миротворців лише на лінії зіткнення". Але лише за умови звуження її функцій до охорони миротворцями спостерігачів ОБСЄ.