UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський літак порушив повітряний простір Швеції

Літак-розвідник Ан-30, який належить РФ, ненадовго залетів на шведську територію, заявили в Генштабі шведської армії. Міноборони Швеції назвало це "абсолютно неприйнятним".

Російський літак-розвідник Ан-30 порушив шведський повітряний простір, заявили у Генштабі збройних сил Швеції у суботу, 30 квітня. На день раніше він ненадовго залетів на шведську територію, де його сфотографували, уточнили в Генштабі, повідомляє DW.

У міністерстві оборони Швеції назвали те, що сталося "абсолютно неприйнятним", особливо у зв'язку із загальною обстановкою у сфері безпеки порушення повітряного простору виглядає "вкрай недоречним".

"Суверенітет Швеції повинен дотримуватися неухильно", - заявив голова відомства Петер Хультквіст. Швеція висловить свій протест Росії дипломатичними каналами.

Інцидент стався на тлі російської агресії проти України, після якої у Швеції, а також у сусідній Фінляндії посилилося прагнення до вступу до Північноатлантичного альянсу. Очікується, що офіційне звернення двох країн до НАТО може відбутися вже в середині травня. У цьому випадку заявки про вступ двох скандинавських країн можуть розглядатися на саміті альянсу в Мадриді, запланованому на червень.

Читайте також: Захарова пригрозила Швеції та Фінляндії «наслідками» за вступ до НАТО

Росія неодноразово застерігала Швецію та Фінляндію від вступу до НАТО, заявляючи про негативні наслідки такого рішення для миру та стабільності на півночі Європи.

Ан-30 (виріб "ФК" або Ан-24ФК, за кодифікацією НАТО: Clank - "Ляз") - літак повітряного спостереження та аерофотозйомки. Розроблено в ОКБ ім. О. К. Антонова спільно з ОКБ ім. Берієва у середині 60-х років ХХ століття. Ан-30 є глибокою модифікацією пасажирського літака Ан-24 і призначений для аерофотознімальних та аерогеофізичних робіт. Використовується також у військовій авіації для повітряної розвідки.