UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа досі платить Росії мільярди євро за газ — The Times

Імпорт російського газу скоротився, але не припинився.

Після вторгнення Путіна в Україну політики швидко розробили новий енергетичний план. Замість того, щоб імпортувати газ з Росії трубопроводами на кшталт "Північного потоку", вони почали імпортувати його величезними танкерами з таких країн, як США і Катар, у вигляді скрапленого природного газу (СПГ). Велика Британія виступала в ролі плацдарму, спрямовуючи цей неросійський газ на континент, поки Європа не побудувала достатню кількість СПГ-терміналів.

Але постачання російського газу ніколи не припинялося. Хоча, безумовно, це правда, що обсяги трубопровідного газу різко скоротилися після вторгнення, станом на минулий рік Росія все ще забезпечувала 15% європейського газу — і ця частка фактично зараз зростає. Лише кілька місяців тому Росія обігнала США і стала другим найбільшим постачальником газу до Європи після Норвегії, зазначає Ед Конвей, колумніст газети The Times.

Читайте також: Членам ЄС слід рухатися в напрямку повної заборони російського СПГ — FT

Частково це пояснюється тим, що Європа імпортує дедалі більшу кількість російського газу в газовозах. Флот з десятка кораблів збирає скраплений газ у Сибіру, пливе уздовж узбережжя Норвегії в Північне море і зі своїм вантажем пришвартовуються в Зебрюгге (Бельгія) або Дюнкерку (Франція). Іноді кораблі перевозять російський СПГ через Ірландське море і прямують до Більбао (Іспанія).

"Навіть сьогодні Росія є одним з найбільших постачальників газу до Іспанії. Франція і Бельгія просто "купаються" в російському газі, а оскільки європейська газова система — це єдиний ринок, до якого підключена Велика Британія, майже неможливо уявити, що російський газ не потрапляє до Сполученого Королівства через трубопроводи під Ла-Маншем", — вважає Конвей.

Читайте також: ЄС загрожує судовим позовом проти Німеччини через її газовий закон, який ускладнює відмову від російського газу — Politico

Ситуація стає ще більш похмурою, оскільки режим санкцій у Великій Британії не такий жорсткий, як можна було б подумати. Деякі з санкцій дозволяють європейським компаніям продовжувати відправляти компоненти для безпілотників і зброї в Росію через її кавказьких і центральноазіатських сусідів. Імпорт російського газу скоротився, але не припинився, додає Конвей.

"Європа досі платить Росії мільярди євро за газ, який перевозиться кораблями, що перебувають в управлінні та експлуатації офісу в Глазго [Шотландії]. Значна частина цих доходів опиняється в Кремлі. Якщо ви шукаєте пояснення, чому Росія виробляє втричі більше артилерійських снарядів, ніж Захід, то доходи від російського газу, поряд з нафтою і вугіллям, є частиною відповіді", — підсумував колумніст.

Читайте також: Спостерігачі продовжують фіксувати, як застарілі танкери “тіньового флоту” перевозять нафту РФ — Bloomberg

Раніше ми повідомляли, що Європа запропонувала Азербайджану схему транспортування газу через трубопровід, який йде через Україну та який зараз використовується для постачання російського газу до ЄС. Ця пропозиція є способом зберегти надходження природного газу до Європи після того, як транзитна угода між Києвом і Москвою закінчиться наприкінці 2024 року.