UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський Червоний Хрест отримує гроші з держбюджету РФ та їздить на окуповані території України – ЗМІ

При цьому, представники національних організацій Червоного Хреста не можуть їздити на території збройних конфліктів.

У держбюджеті РФ з 2024 по 2026 рік передбачено близько 2 млрд рублів для російського Червоного Хреста (РКК), який підтримує агресію проти України та працює на окупованих територіях. Про це йдеться у спільному розслідуванні Meduza, «Важных историй», Expressen, Frontstory, Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF, Der Standard, Tamedia та VSquare.

Вказано, що відповідну суму у держбюджеті країни-терористки прописали окремо. Можливість фінансування РКК розпочали розглядати ще 2022 року. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну субсидії для російського Червоного Хреста були разовими. Наприклад, наприкінці нульових РКК отримав трохи грошей для профілактики ВІЛ. При цьому Москва, як пише Meduza, регулярно перераховує гроші до Міжнародної федерації Червоного Хреста — ця структура поєднує національні організації КК.

Читайте також: Альтернатива Комітету Червоного Хреста: омбудсмен нарікає на монополію МКЧХ

Ті 2 млрд рублів, які РФ вирішила виділити своєму Червоному Хресту, зокрема, передбачені для окупованих росіянами українських територій. У країні терористці ці регіони називають «новими територіями». Про це журналістам Meduza стало відомо із витоку внутрішніх документів адміністрації президента.

Крім того, в указі російського Мінфіну «Про внесення змін до бюджетних кодів» вже відкрито йшлося про «субсидію Загальноросійської громадської організації Російський Червоний Хрест на створення та забезпечення діяльності її відділень (структурних підрозділів) на територіях Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки, Запорізької та Херсонської областей за рахунок коштів резервного фонду Президента Російської Федерації».

При цьому якщо Міжнародний комітет Червоного Хреста має мандат на роботу в зоні збройних конфліктів, то національні товариства КК такого мандату не мають. При чому це правило самого руху.

Попри це після повномасштабного вторгнення РФ в Україну РКК почав «цікавитися роботою з жителями окупованих територій». Про це Meduza розповіло джерело, знайоме із роботою організації.

При цьому співрозмовник, близький до МККГ, підтвердив журналістам, що в перші кілька місяців після 24 лютого 2022 року РКК дотримувався принципів руху і навіть не намагався потрапити на територію України. З'являтися на окупованих територіях співробітники РКК розпочали вже 2023 року. Зокрема, російський Червоний Хрест їздив у зруйнований тими ж таки росіянами Маріуполь. Російський правозахисник, знайомий із діяльністю організації, розповів журналістам, що не знає, наскільки системно РКК працює на окупованих українських теренах. Однак він наголосив, що після спілкування з кількома співробітниками РКК він був «вражений тим, наскільки вони зетануті».

«Вони постійно говорили про підтримку людей з так званих нових територій та роботу з сім'ями учасників СВО», – розповів співрозмовник Meduza.

Читайте також: Українських підлітків у Бердянську стратили позасудово. Червоний Хрест знову нічим не допоміг — Лубінець

Раніше також український військовий Орест Грицюк, звільнений із російського полону, розповідав про візит «правозахисників» до колонії окупованої Горлівки. За словами українського захисника, тих, хто тоді прийшов до полонених, представили як «представників Червоного Хреста».

«І ось ці двоє у цивільному ходять між столами, а один із них примовляє: «Ох, як добре їдять, як свині, українські свині. Ну їжте, їжте, росія любить і дбає про вас. Після їжі повели на плац і, як завжди, змусили хором співати радянські військові пісні. Чоловік, який у їдальні називав нас свинями, дістав телефон, почав знімати, підходив, щось кричав у вухо і труснув кулаком над головою», – розповів Грицюк.

При цьому, як пише Meduza, за словами представника українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрія Таранюка, у МКЧХ заперечують, що це були їхні представники. У Міжнародному комітеті Червоного Хреста припускають, що до військовополонених у Горлівку приїжджали представники РКК.

Читайте також: Червоний Хрест не може потрапити до колонії в Оленівці – немає гарантій безпеки

Зазначимо, що до російсько-української війни причетний також білоруський Червоний Хрест. Зокрема, генеральний секретар БКК Дмитро Шауцоу фактично зізнався у причетності своєї організації до викрадення українських дітей у рамках війни Росії проти нашої держави. Коментуючи відповідну заяву голови білоруської «гуманітарної» організації, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Шауцоу.

Своєю чергою Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (IFRC) з 1 грудня 2023 року призупинила членство білоруського товариства Червоного Хреста. Причиною стало невиконання білоруським Червоним Хрестом вимог про звільнення Дмитра Шевцова, генерального секретаря Національного товариства.