UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські активи не можуть замінити допомогу Україні — міністр фінансів США

Джанет Єллен переконана, що кошти, які Україні запропонували ЄС та Японія допоможуть лише в найближчій перспективі.  

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що будь-який план арешту або монетизації близько 282 мільярдів доларів заморожених російських активів для допомоги Україні не може розглядатися як заміна терміново необхідної допомоги країні, що перебуває в стані війни, пише Bloomberg.

"Я не бачу реальної заміни для Конгресу в наданні Україні допомоги, якої вона потребує цього року", — сказала Єллен в інтерв'ю в четвер 29 лютого у Сан-Паулу.

Хоча Європейський Союз запропонував Україні "дуже значне фінансування", і Японія також зробила свій внесок, "загальна сума не здається достатньою", вважає міністр фінансів США. Вона зазначила, що ці кошти можуть допомогти країні впоратися в найближчій перспективі, поки Київ чекає на більш комплексну допомогу.

Понад 60 мільярдів доларів з запропонованої надзвичайної допомоги США Україні застрягли в Конгресі на кілька місяців, оскільки лідери республіканців намагаються змусити президента Джо Байдена прийняти рішення щодо імміграційної політики. Єллен попередила, що без цієї допомоги Україна може зіткнутися з серйозним дефіцитом коштів. Оскільки подальша допомога з боку США під питанням, зростає готовність розглянути те, що колись вважалося ризикованим кроком, включаючи арешт заморожених російських активів.

"Це могло б допомогти в довгостроковій перспективі", — повідомила Єллен в інтерв'ю.

Читайте також: Чому Захід повинен заарештувати активи Центрального банку Росії — The Telegraph

Нагадаємо, що міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни G7 шукати способи передачі Україні заморожених активів Росії. Вона вважає, що це було б "вирішальною відповіддю на безпрецедентну загрозу глобальній стабільності з боку Росії".