UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська економіка чинить опір спробам її охолодження — Bloomberg

Поки що Росія довела, що вміє обходити санкції або, принаймні, пом'якшувати їхній негативний ефект.

Коли більш ніж два роки тому Росія почала бойові дії в Україні, Захід поспішив запровадити санкції, сподіваючись зруйнувати її економіку. Тепер світ зіткнувся з дивною реальністю. Російська економіка зростає такими швидкими темпами, що чиновники в Москві стурбовані.

На подив Заходу і Центрального банку Росії, військові умови в країні призвели до перегріву економіки. Місцевий попит, стимульований державними витратами, випереджає можливості вітчизняної промисловості з нарощування виробництва, повідомляє Bloomberg.

При цьому виробники відчувають брак одного дефіцитного ресурсу — персоналу. Про це свідчить безпрецедентно низький рівень безробіття.

Читайте також: Зростання російського ВВП дає певні уроки — але не ті, про які думає Путін — Financial Times

"Економічна стійкість Росії перешкоджає зусиллям США та їхніх союзників покарати Кремль за початок конфлікту з Україною в лютому 2022 року за допомогою масштабних санкцій, але також перешкоджає спробам Центрального банку охолодити споживчу активність у країні та стримати ціни", — зазначає Bloomberg.

Проте військова машина Кремля споживає величезну кількість фінансових і людських ресурсів. Промислове виробництво, пов'язане з військовими замовленнями, різко зросло.

Поки що Росія довела, що вміє обходити санкції або, принаймні, пом'якшувати їхній негативний ефект, зокрема шляхом повороту до Азії в торгівлі. Учасники глобального страхового ринку нещодавно визнали, що один зі шляхів Заходу щодо позбавлення Кремля нафтодоларів — обмеження цін на російську нафту — стає "дедалі нездійсненнішим".

Читайте також: Комерційний потенціал Азії допомагає підтримувати військову економіку Росії — The Economist

І є свідчення того, що Росія змогла пристосуватися до складніших процесів оплати та логістики. Згідно з даними Центрального банку, експорт відновлюється, а також зростають валютні надходження. І це попри те, що США посилюють тиск, погрожуючи запровадити додаткові санкції проти країн, як і раніше дружніх до Москви.

Нагадаємо, що мілітаризація російської економіки допомагає продовжувати війну в Україні. Згідно з прогнозами, економіка Росії зросте більш ніж на 3% у 2024 році.