UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська агресія проти України є викликом для Європи — The Guardian

Російські війська поблизу українського кордону породжують плутанину щодо планів Кремля.

Загострення конфлікту на сході України та накопичення російських військових поблизу українського кордону останнім часом стали однією із найважливіших тем для обговорення серед західних лідерів. Україна та її союзники намагаються з’ясувати реальні наміри російського президента Володимира Путіна. Існує кілька причин, чому Росія хоче загострити напругу, але повномасштабне вторгнення видається малоймовірним, пише британська газета The Guardian.

Танки та інші артилерійські підрозділи також розташовані у Воронежі поблизу кордону України. Український уряд заявляє, що російські війська у Воронезькій області нараховують 40 тисяч.

"Нещодавня російська військова активність виділяється досить великими масштабами, які не спостерігалися з моменту вторгнення Росії в Крим", - сказав аналітик Томас Баллок.

Крім того, увагу привертає не лише масштаб військової передислокації Росії. Її широкий склад, включаючи балістичні ракети малої дальності, а також посилення Чорноморського флоту, містить багато компонентів збройних сил, які, на думку експертів, можуть почати атаку на Україну.

Це означало б драматичну ескалацію конфлікту, який закипів після російської анексії Криму. За деякими оцінками, війна в Донбасі забрала життя близько 14 тисяч людей.

«Зараз Росія переміщує військові активи поблизу українського кордону, які вона могла б використати під час фактичного вторгнення. Однак я думаю, що це лише демонстрація сили. Тим не менше, така військова активність викликає занепокоєння», -  каже аналітик Роб Лі, який слідкує за розміщенням російських військ.

У відповідь на військові маневри Росії президент України Володимир Зеленський зайнявся інтенсивною дипломатичною діяльністю, закликаючи Захід посилити свою присутність у регіоні - і наполягаючи на членстві його країни в НАТО.

На вихідних Туреччина заявила, що два американські есмінці увійдуть у Чорне море, хоча російський флот налічує 45 кораблів. Велика Британія, яка у жовтні минулого року підписала угоду про військове співробітництво з Україною, здійснює моніторинг пересування військ Кремля.

Потенційно значущим був візит Зеленського до столиці Туреччини Анкари, де він у суботу зустрівся з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, обговоривши питання оборонного співробітництва.

Потім з’явилися повідомлення, що Україна придбає турецькі безпілотні літаки нового покоління. Така зброя виявилася нищівно ефективною, коли Азербайджан застосував її проти російських танків в Нагірному Карабаху восени минулого року.

Частина аналітиків схиляється до думки, що реальні військові дії Кремля цілком можливі. Тим не менше, охорона на постах у Воронежі була настільки «слабкою», що змогли в'їхати журналісти Sky News, і якщо Росія дійсно планує напад, то, швидше за все, атака була б проведена зненацька, за словами співробітниці аналітичного центру Марини Воротнюк.

Вона вважає, що Росія хотіла б підняти напругу з Україною з кількох причин. Відносини із Америкою загострилися після того, як Джо Байден назвав Володимира Путіна «вбивцею», що змусило Москву відкликати свого посла в США.

Це може допомогти «відволікти увагу від ув’язнення опозиціонера Олексія Навального», чиє здоров'я погіршується у в'язниці. Також розширення агресії Росії може бути відповіддю на жорстку позицію Зеленського щодо Кремля, оскільки Київ запровадив санкції проти політика Віктора Медведчука.

«Це класичні інструменти з військового ігрового посібника Росії: сіяння плутанини щодо реальних намірів», - додала Воротнюк.

Але залишаються побоювання, що Кремль шукає привід піти далі, провокуючи Київ до дій, які Москва могла б потім використати проти України.

Минулого тижня заступник керівника апарату Путіна Дмитро Козак попередив, що Москва може «виступити на захист» населення на сході України.

 «Ми повинні бути готовими до сюрпризів. Будь-яка загроза для України є викликом Європі. Це ситуація, яка стане випробуванням європейської і трансатлантичної рішучості», -  каже фахівець з аналітичного центру IISS Найджел Гулд-Девіс.

Читайте також: Україна та її союзники намагаються оцінити реальні наміри Путіна — FT

30 березня головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що РФ нарощує війська поблизу кордону України.

8 квітня ЗМІ повідомили про те, що великий табір російських військових з'явився поблизу кордону з Україною під Воронежем.

Стурбованість загостренням ситуації висловив Пентагон, а Європейське командування збройних сил США привело війська в повну бойову готовність найвищого рівня.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив про те, що загострення в Донбасі і стягування російських військ "не означає, що Росія допускає можливість війни з Україною".

Президент України Володимир Зеленський вважає, що можливість російського вторгнення до України цілком реальна і держава до цього готова. Однак міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що Україна не хоче війни і не готує ескалацій на сході, зокрема, ніяких наступів або обмежених військових операцій не готується.