UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни з власних доходів та бізнес з прибутку заплатять Кремлю за вищими ставками податків

Рішення про нові підвищені ставки вже ухвалено Державною думою Російської Федерації  

В Росії підвищили податки для фізичних осіб через зростаючі витрати на війну в Україні. Відповідні податкові зміни російська влада називає “удосконаленням податкової системи”.  

Зміни мають бути відчутними для 3% працездатного населення країни, тобто приблизно 2,5 млн осіб. Але відповідні розрахунки влади РФ стосуються тільки першого етапу впровадження підвищених ставок податків і тільки щодо населення.

Що зміниться в оподаткуванні росіян?

Прогресивна шкала податку розраховується залежно від отриманих громадянином коштів і відповідного рівня доходів:  

Для тих громадян, які отримують дохід, що перевищує 50 млн рублів на рік, ставка податку буде 22%. Таким чином російська влада планує вже у 2025 році додатково залучити до бюджету приблизно 8 млрд доларів, а в перспективі отримати понад 44 млрд доларів.

Кремль планує зберегти єдине виключення з нового правила – учасники російської агресії проти України та коло осіб, що мають причетність до них, платити нові податки не будуть.

Бізнес теж заплатить по-новому

Відповідно до оновленого податкового законодавства в Росії на 5% збільшиться податок на прибуток. Проте ставка податку на додану вартість не буде змінена.  

Як зазначають російські пропагандистські ЗМІ, відповідні податкові зміни будуть стосуватися в основному середнього та великого бізнесу, але практично не вплинуть на роботу малого бізнесу чи самозайнятих осіб.

Навіщо зростають податки з громадян та бізнесу?

Експерти одного з провідних російських економічних вишів публічно заявляли, що російська влада може застосувати систему підвищення ставок податків внаслідок недостатності грошей в бюджеті. Водночас як оптимістичний, так і песимістичний сценарій реалізації таких планів науковцями оцінювався негативно. Вони зазначали, що відповідне рішення не допоможе досягти мети вирівнювання “соціальної несправедливості” і найімовірніше може призвести до спаду на макроекономічному рівні, повідомляв Forbes.  

У Росії хочуть збільшити ставку податку на додану вартість (ПДВ) для підприємств з 20% до 25%. Мінфін РФ направив в уряд проєкти законів, що передбачають податкову реформу, в якій ПДВ для підприємств зросте з 20% до 25%, також збільшить прогресивний податок на прибуток фізичних осіб.