UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія зупиняє постачання свого газу до Данії та компанії Shell Energy Europe Limited у Німеччині

Європа вкотре має можливість переконатися, що російський газ - це зброя

Росія зупиняє постачання свого газу до Данії та компанії Shell Energy Europe Limited у Німеччині з 1 червня.

Про це повідомила прес-служба компанії "Газпром експорт" у своєму телеграм-каналі.

Росіяни посилаються на те, що данська Orsted та британська Shell Energy Europe Limited не погодилися на виконання указу Путіна щодо оплати газу в рублях.

Читайте також: Глава німецької промисловості визнав, що залежність від примх "якогось російського президента" була історичною помилкою

"Станом на кінець робочого дня 31 травня (термін оплати, передбачений контрактом) Газпром експорт не отримав від Orsted платежу за постачання газу у квітні. У зв'язку з цим Газпром експорт повідомив про зупинення постачання газу з 1 червня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Аналогічна ситуація із Shell Energy Europe. Компанія купувала російський газ для Німеччини.

Днем раніше російський концерн "Газпром" припинив постачання газу до Нідерландів компанії GasTerra, незважаючи на те, що Нідерланди недоотримають 2 млрд. кубометрів газу, які "Газпром" зобов'язався поставити з 31 травня по 30 вересня. Причина – відмова оплачувати газ російськими рублями.

У квітні "Газпром" з тієї ж причини припинив постачання до Польщі та Болгарії, незважаючи на чинні контракти, у травні - до Фінляндії.

Втім, згодом вимога оплачувати газ у російських рублях стала певною мірою грою слів: покупець відкриває рахунок у “Газпромбанку”, закачує до нього євро, які потім конвертуються в рублі. Багато країн - членів ЄС включилися до такої гри.