UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія запустить для Ірану супутника-шпигуна, але перед цим використає його проти України — The Washington Post

Іран все таки допоможе країні-агресорці у загарбницькій війні проти України.

9 серпня з космодрому Байконур Росія запустить від імені Ірану супутник «Хайям», який потрібен Тегерану для того, щоб шпигувати за військовими цілями на Близькому Сході. Але передбачається, що протягом кількох перших місяців Москва буде використовувати його для власних військових інтересів в Україні, щоб посилити розвідувальний потенціал, який зазнає втрат через знищення БПЛА з боку ЗСУ. Про це пише The Washington Post, з посиланням на представників американських спецслужб. 

За інформацією джерела, іранський супутник має камеру з високою роздільною здатністю, але все одно поступається за цим показником американським та ізраїльським розвідувальним супутникам. Також «Хайям» здатен наводити камеру на конкретні об'єкти. 

Зазначається, що американські спецслужби уважно стежать за розвитком іранської супутникової програми. Вони вважають, що Іран планує використовувати новий апарат для спостереження за Ізраїлем та арабськими країнами Перської затоки. 

Цікаво, що і посольство Росії у Вашингтоні, і представники адміністрації Джо Байдена відмовилися коментувати інформацію про почергове використання іранського супутника Кремлем і Тегераном. 

Читайте також: Іран міг відправити першу партію БПЛА до Росії для польових випробувань – розвідслужба

Раніше повідомлялося, що Іран дав згоду на постачання зброї «дружнім» країнам, до яких входить Російська Федерація.

Нещодавно президент Росії Владімір Путін відвідав Тегеран, де намагався залучитися більш вагомою підтримкою з боку місцевої влади і Туреччини. Навіщо зустрічалися Путін, Ердоган і Раїсі та чого досягли, читайте в статті Ігоря Семиволоса «Путін в Ірані: хто кого там переграв».