UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заповнює порожнечу, залишену Заходом у Сахелі — FT

Африка — сфера діяльності заступника міністра оборони Росії Євкурова.

Його країна може бути однією з найбідніших у світі, але міністр оборони Нігеру генерал Саліфу Моді користується великою повагою. Байдуже, що його уряд, створений унаслідок військового перевороту в липні 2023 року, досі тримає під вартою поваленого демократично обраного президента Мохамеда Базума та його дружину. 4 грудня минулого року генерал Моді вітав у Ніамеї заступника міністра оборони Росії генерала Юнус-Бека Євкурова. Через два тижні до нього приїхав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Цей парадоксальний список гостей уособлює зростаючий виклик безпеці, з яким стикаються західні країни в цій частині Африки. На полі битви за вплив великих держав, яким став Нігер і його сусіди по Сахельському регіону, Росія отримує вражаючі результати, повідомляє Financial Times.

Правителі Нігеру стали розбірливими в прийомі іноземних гостей. У березні глава військової хунти відмовився від візиту високопоставленої делегації США.

Американські чиновники, які хотіли поговорити про майбутнє двох військових баз, які вони тримають у Нігері, навіть подовжили своє перебування в Ніамеї, щоб дати цьому візиту ще один шанс, але марно. Через два дні після їхнього від'їзду Вашингтон дізнався з повідомлення у Facebook, що Нігер розірвав двосторонню угоду, підписану 2012 року, яка дозволяла 1000 американських військовослужбовців перебувати в країні.

Американські офіційні особи підтвердили, що делегація висловила занепокоєння з приводу відносин Нігера з Росією та Іраном. Трохи більше ніж за тиждень Москва оголосила, що той самий очільник нігерійської хунти, який відмовився зустрітися з американцями, генерал Абдурахаман Тіані, поговорив телефоном із Владіміром Путіним про "зміцнення співробітництва в галузі безпеки".

Вашингтон випробував іншу тактику, почекавши два місяці, щоб визнати, що переворот у Ніамеї дійсно був переворотом. Але яким би не був підхід, ставки зрозумілі для всіх — будь-який простір, залишений західними силами в Сахелі, заповнюється Росією, яка бере на себе антитерористичну боротьбу, домагаючись деяких короткострокових успіхів, але також маючи свої власні методи й програму дій.

Приголомшені потужними антизахідними дезінформаційними кампаніями Москви, спостерігачі відзначають, як розширюється та реорганізується присутність Росії в Африці в "постпригожинську епоху", коли найманці ПВК "Вагнер", якими керував колишній союзник Путіна, що перетворився на заколотника, інтегруються до міністерства оборони.

Читайте також: РФ створює “Африканський корпус” на заміну вагнерівцям, щоб розширити вплив на континенті — Bloomberg

Невизначеність залишитись чи піти постала перед 120 німецькими військовими, які все ще перебувають у Нігері, куди вони вирушили, щоб об'єднатися з французами та американцями. Тепер коли французи покинули регіон, американці в безвихідному становищі, а росіяни "напружують м'язи", німцям залишається тільки гадати, чи зможуть вони поодинці захистити південний фланг Європи від загрози хаосу в Сахелі.

Для чого Путіну потрібен африканський континент читайте у статті Петра Герасименка "Африканські ігри Путіна: лукавий московський антиколоніалізм".