UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заявила, що її вакцина проти коронавірусу ефективна більш ніж на 90%

При цьому дослідження "Супутника V" ще незавершені

Російський уряд заявляє, що ефективність так званої вакцини «Спутник V» понад 90%.

Зокрема, таку заяву Міністерство охорони здоров'я випустило після новини про ефективність перспективної вакцини від компанії Pfizer, яка під час реальних досліджень показала ефективність 90%, а новина про це оживила світові фондові ринки і ціни на нафту, повідомляє Reuters.

За словами представниці МОЗ РФ Оксани Драпкіна, вакцина «Супутник V» продемонструвала більш ніж 90% -ву ефективність - Росія дозволила використання вакцини ще до проходження останнього етапу досліджень.

Водночас керівник московського Інституту Гамалії Олександр Гінзбург, який проводив розробку препарату, заявив, що вітає результати Pfizer і додав, що скоро будуть готові результати останнього етапу досліджень «Супутник V», за якими «рівень ефективності буде також високим».

Відзначимо, що попередні результати широкомасштабного дослідження вакцини на добровольцях будуть завершені в цьому місяці - в ході цього завершального етапу щеплення зробили понад 40 тис. Людей. Результати попереднього етапу містили дивні збіги і викликали сумнів у міжнародній науковій громадськості.

Відзначимо, президент Володимир Зеленський анонсував виробництво української вакцини від коронавірусної інфекції. Її розробкою займалися більше півроку, зараз вона проходить тестування. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, Україна веде переговори про закупівлю з п'ятьма передовими розробниками вакцини від коронавируса : Moderna, Sinovac, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca; і китайським виробником вакцин.

Крім того, Україна розраховує на 8 млн доз вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX . За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, масову вакцинацію в Україні почнуть навесні 2021 року.

Степанов стверджує, що вакцини, отриманої в рамках COVAX, вистачить лише для 20% населення України . При цьому згідно з результатами дослідження Research & Branding Group, 50% українців не погодилися б на безкоштовну вакцинацію від коронавірусу , але погодився б кожен третій (35%).