UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія розгорнула близько 70% сил, необхідних для нападу на Україну – WP

Однак остаточне рішення Путін ще не ухвалив, вважають у Вашингтоні.

Росія продовжує перекидати війська та техніку до кордонів з Україною, пише The Washington Post. Зростає і кількість російських військових у Білорусі, де нещодавно закінчилися навчання «Захід-2022».

Росія розгорнула у прикордонних районах 83 батальйонні тактичні групи чисельністю близько 750 осіб кожна, повідомили журналістам інформовані джерела. Два тижні тому таких груп було 60.

«Військові продовжують прибувати до прикордонних районів, зокрема будівельні підрозділів, у дорозі перебувають і дві великі батальйонні тактичні групи, у місцях постійної дислокації залишаються окремі підрозділи», - йдеться у матеріалі.

У Чорному морі РФ тримає близько 20-30 бойових кораблів. У Середземному та Чорному морях – 11 десантних кораблів, здатних перевезти п'ять батальйонів морської піхоти.

А на навчання до Білорусі перекинула винищувачі Су-255М і ракетні комплекси «Іскандер-М», там же залишаються 30 тисяч російських військових, свідчать дані розвідок США та НАТО.

За оцінками експертів, зараз у прикордонних районах зосереджено близько 70% сил і засобів, які необхідні Росії для можливого повномасштабного вторгнення в Україну.

Співрозмовники WP вважають, що вікно можливостей для дипломатичного врегулювання кризи закривається, що підтверджує і п'ятнична заява російського та китайського лідерів Владіміра Путіна та Сі Цзіньпіна.

Експерти, опитані агентством Reuters, підтверджують дані про збільшення кількості російських військових на кордоні, але менш категоричні в оцінках подальших планів Кремля. У Вашингтоні вважають, що Путін створює умови для реалізації різних сценаріїв, але остаточне рішення (про вторгнення – ред.) ще не ухвалив.

Співрозмовники The New York Times вважають, що Путін спробує перевірити, чи готовий Захід виступити єдиним фронтом і ввести максимально жорсткі санкції проти Росії. У хід можуть піти кібератаки на енергетичну систему України та дестабілізація ситуації в регіонах із переважно російськомовним населенням.

Читайте також: У Bloomberg помилково повідомили про початок вторгнення Росії в Україну. Згодом заголовок видалили

Росія почала стягувати війська до кордонів з Україною навесні минулого року. Москва розглядає стотисячну армію біля кордонів суверенної держави як ефективний інструмент шантажу Заходу та тиску на Київ. Союзники розглядають різні сценарії розвитку подій, включно з повномасштабним вторгненням Росії та насадженням в Україні маріонеткового уряду.

Та послабити Україну Путін може не лише відкритою агресією. На тлі брязкання зброєю біля кордонів активізувалися переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі. З Москви знову лунають погрози визнати «Л-ДНР», а від кремлівських маріонеток – заяви, що Україна нібито погодилася на прямі переговори і готова обговорювати мир на російських умовах.

Повернення Донбасу Україні – «заповітна мрія» Кремля. Жителі окупованих територій здебільшого мають російські паспорти та дивляться на світ через призму російської пропаганди. Разом з реалізацією політичної частини «Мінська» це дозволить надійно утримувати Україну у сфері російського впливу та закриє для нашої країни дорогу в ЄС та НАТО.