UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія порушила кримінальну справу про екоцид проти України

Відсутність належного водопостачання регіону викликає виснаження сільськогосподарських земель

У Головному слідчому управлінні Слідчого комітету Російської Федерації порушено кримінальну справу за статтею, яку кваліфікують як екоцид. Звинувачують в екологічному геноциді «невстановлені особи, які перебувають на території України і які виступають проти возз'єднання Криму з Росією». Про це повідомляє Слідчий комітет РФ.

«В порушення положень Конвенції про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище вирішили завдати шкоди економічній, соціальній та екологічній обстановці Кримського півострова шляхом перекриття Північно-Кримського каналу», — йдеться в повідомленні.

26 квітня 2014 року побудована в Херсонській області дамба перекрила подачу дніпровської води в Крим.

«Відсутність належного водопостачання регіону викликає виснаження сільськогосподарських земель, призводить до зміни екосистем затоки Сиваш і його мілководних заток, а також стану популяцій тваринного світу. За останні шість років солоність Сиваша виросла в три рази. Популяції практично всіх розглянутих видів тваринного світу, в тому числі занесених до Червоної книги Росії та Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів, скоротилися, частина з них можна вважати зниклими. Водно-болотні угіддя міжнародного значення «Центральний Сиваш» і «Східний Сиваш» втрачають своє природоохоронне значення», — йдеться в повідомленні Слідкому РФ.

Крім того, в Росії вказують, що перекриття Північно-Кримського каналу вплинуло і на якість води, що використовується для господарсько-питного водопостачання, оскільки перевищення гранично допустимих норм солоності і жорсткості негативно позначається на здоров'ї людей.

Зараз слідком РФ встановлює всі обставини злочину та причетних до нього осіб.

Читайте також: Проблема подачі води в Крим відкриває новий фронт у конфлікті між Україною та Росією — FT

Раніше повідомлялося, що для місцевого населення окупованого Криму вистачає власних водних ресурсів півострова. Дефіцит води обумовлений трьома основними факторами, відзначає заступник міністра екології та природних ресурсів України Михайло Хорев в програмі «Неофіційна розмова» телеканалу «Дім».

Хорев підкреслив, що російська пропаганда поширює неправдиву інформацію про стан Північно-Кримського каналу, за допомогою якого до 2014 року прісна вода подавалася на півострів з материкової частини України.