UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія погрожує Японії «неминучими адекватними контрзаходами» через військові навчання поблизу Курильських островів

Японські та американські військові запланували спільні навчання наприкінці жовтня 

МЗС Російської Федерації висловило «рішучий протест» Посольству Японії у Москві через заплановані спільні військові навчання японських та американських військових неподалік російських кордонів. Ці навчання мають пройти наприкінці жовтня – початку листопада у Японії включно з територією острову Хоккайдо – у безпосередній близькості до Курильських островів, які РФ вважає своєю територією. 

«Японській стороні було вказано на категоричну неприйнятність подібної практики, масштаби якої з кожним роком розширюються, зокрема через залучення до маневрів нерегіональних держав-членів НАТО… Посольству Японії винесено попередження про неминучі адекватні контрзаходи щодо зміцнення обороноздатності та захисту суверенітету Російської Федерації, а також про недоречність будь-яких спроб японської сторони висловлювати свою «заклопотаність» з приводу наших відповідних дій», – йдеться у повідомленні МЗС РФ.

Відстань від Хоккайдо до Кунашира, найближчого з Курильських островів, які контролюють Росія, – менше 30 кілометрів.

Читайте також: Україна та Японія співпрацювватимуть у сфері стратегічних комунікацій

Нагадаємо, Японія у липні проводила на Хоккайдо спільні військові навчання з членами НАТО – Німеччиною та Іспанією. Тоді МЗС РФ також заявив «про адекватні контрзаходи щодо зміцнення обороноздатності». 

У липні глави оборонних відомств Японії, США та Південної Кореї підписали меморандум, який інституціоналізує тристоронні оборонні зв'язки між країнами на тлі ядерної й ракетної загрози з боку Північної Кореї та інших викликів регіональній безпеці. Документ передбачає проведення спільних військових навчань.

Читайте також: США хочуть розгорнути у Японії ракетні системи Typhon. Раніше це заборонялось договором з Москвою

У вересні японські винищувачі вперше випустили сигнальні ракети, коли російський військовий патрульний літак Іл-38 вчергове порушив повітряний простір Японії над Японським морем. 

У жовтні новий прем'єр-міністр Японії Шігеру Ішіба під час виступу в парламенті заявив, що Токіо продовжить підтримку України та санкційний тиск на РФ.  

Читайте також: Новий премʼєр Японії розпустив парламент

Ким є новий глава уряду Японії Шігері Ішіба, які зміни відбуваються в політичному ландшафті Токіо й чого очікувати Україні від зміни кабінету в одного з її ключових партнерів – розповідав посол України в Японії Сергій Корсунський у статті «В одного з партнерів України змінилася влада. Росіяни не раді» на ZN.UA.