UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не підготувала інформаційний простір до імовірного колапсу під Лиманом – ISW

Втрата одного з найбільших міст на півночі Донецької області може в черговий раз обвалити фронт.

Збройні сили України продовжують помалу звільняти тимчасово окуповані території. Найбільш суттєві зміни на лінії фронту помітні на північному сході в районі річки Оскіл, де за останні кілька днів була деокупована низка населених пунктів. Поступово українські сили створюють передумови для оточення підрозділів противника, які наразі перебувають у місті Лиман Донецької області.  Та замість того, щоб підготувати аудиторію до імовірної втрати цього населеного пункту, російські пропагандисти продовжують замовчувати очевидні проблеми на фронті. Інформаційне мовчання може призвести для чергового обвалу фронту та ще більшої деморалізації військ РФ, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Forbes: Лиман став місцем, де жоден солдат Росії не хотів би зараз опинитися

Останні кілька днів російські військові блогери активно обговорюють успіхи українських підрозділів поблизу Лимана та, навіть, припускають, що окупаційні сили очікує неминуча поразка. За їх словами, ЗСУ просунулися на захід, північ і північний схід від Лиману і працюють над завершенням оточення військ РФ в районі цього міста. Також, вони повідомляють, що українці серйозно загрожують позиціям та комунікаціям, які підтримують лиманське угруповання. Якщо Силам оборони вдасться захопити Лиман, російським підрозділам вздовж західного кордону Луганської області та в районі Сєвєродонецьк-Лисичанськ буде загрожуватиме небезпека.

Та замість того, щоб підготувати інформаційне підґрунтя для неминучої поразки на півночі Донецької області, Міністерство оборони Росії продовжує ігнорувати значні втрати на цьому напрямку та лише надсилає підкріплення у вигляді нещодавно мобілізованих частин. Обвал цієї ділянки фронту призведе до зниження бойового духу росіян.

Читайте також: "Біля Лимана було дуже страшно": арбітр УПЛ розповів про те, як воює проти російських окупантів

Попередні поразки на Харківщині, які призвели до оголошення "часткової" мобілізації в РФ, і так значно підірвали морально-психологічний стан військ та призвели до обвалу лінії фронту. Цілком імовірно, що  подальше замовчування, може призвести до повторення ситуації. 

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що ЗСУ перекрили останній матеріально-технічний шлях окупаційних сил до Лиману.